Київський Патріархат обрав новий склад керівництва і закликав УПЦ (МП) відновити підготовку до діалогу28 червня, наступного дня після Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату, під головуванням Патріарха Філарета та за участі усього єпископату УПЦ КП відбулося засідання Архієрейського Собору цієї Церкви. Собор єпископів обрав новий склад постійних членів Священного Синоду та Вищої Церковної Ради, вирішив питання, пов’язані з впроваженням посади Патріаршого намісника, а також висловив занепокоєння ситуацією, що складається в УПЦ (МП). Крім того, Священний Синод, що відбувся того ж дня, прийняв до складу УПЦ КП архієпископа УАПЦ Іоана (Модзалевського) , повідомляє "Релігія в Україні".

У зв’язку зі змінами до Статуту про управління УПЦ Київського Патріархату, внесеними Помісним Собором УПЦ Київського Патріархату 27 червня, архієпископу Переяслав-Хмельницькому і Бориспільському владиці Епіфанію (Думенку), Собор постановив мати титул «Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський» з возведенням в сан митрополита (відповідно владиці Олександру, архієпископу Білоцерківському, вікарію Київської єпархії, мати титул «Богуславський»).

Собор відніс парафії на всій території Київської області до церковного управління владики Епіфанія, митрополита Переяслав-Київський Патріархат обрав новий склад керівництва і закликав УПЦ (МП) відновити підготовку до діалогуХмельницького і Білоцерківського, як Патріаршого намісника з правами єпархіального архієрея. При цьому Патріарх Філарет залишається єпархіальним архієреєм Київської єпархії, а митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній залишається єпархіальним архієреєм Переяслав-Хмельницької єпархії.

До складу Священного Синоду учасники Архієрейського Собору обрати постійними членами наступних ієрархів:

Іоасафа, митрополита Білгородського і Обоянського – від закордонних єпархій;

Іоана, митрополита Черкаського і Чигиринського – від Центрального регіону України;

Сергія, архієпископа Донецького і Маріупольського – від Східного регіону України;

Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького – від Західного регіону України.

Також постійними членами Священного Синоду за посадою є владики:

Епіфаній, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, Патріарший намісник;

Димитрій, митрополит Львівський і Сокальський;

Євстратій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду.

На пропозицію Патріарха Філарета учасники Собору обрали членами Вищої Церковної Ради представників духовенства і мирян:

- протоієрея Михайла Марусяка, клірика Івано-Франківської єпархії;
- протоієрея Миколая Салабая, клірика м. Києва;
- Бондаренка Володимира Дмитровича;
- Гудиму Олександра Васильовича;
- Драча Івана Федоровича;
- Кириленка В’ячеслава Анатолійовича;
- Мовчана Павла Михайловича;
- Поровського Миколу Івановича;
- Степовика Дмитра Власовича.

Київський Патріархат обрав новий склад керівництва і закликав УПЦ (МП) відновити підготовку до діалогуАрхієрейський Собор УПЦ КП окремо висловив "глибоке занепокоєння подіями в УПЦ (Московського Патріархату), які загрожують ліквідацією її незалежності в управлінні". З цього приводу було оприлюднено Звернення Архієрейського Собору до Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

В цьому документі висловлюється глибоке занепокоєння з приводу сучасної "боротьби між деякими архієреями" УПЦ за право стати наступником ослабленого здоров’ям митрополита Володимира, а також тим, що "внутрішні та зовнішні сили знову прагнуть у будь-який спосіб фактично ліквідувати незалежність і самостійність УПЦ (МП) в управлінні, щоби міцніше прив’язати її до Московської патріархії, ширше і без всяких перешкод використовувати вашу Церкву в агітації за приєднання України до Росії та не допустити подолання існуючого церковного розділення". У цьому світлі згадуються недавня резонансна "справа про викрадення монахінь", намагання "«приведення у відповідність до Статуту РПЦ»... Статуту УПЦ (МП)" для "змін, які фактично позбавляють її незалежності в управлінні" тощо.

Архієреї УПЦ КП закликають всіх членів УПЦ (МП) "побачити і зрозуміти це та зробити все можливе, щоби зупинити такі руйнівні процеси". Разом з цим Архієрейський Собор УПЦ КП закликає УПЦ (МП) "відновити підготовку до діалогу" з "подолання існуючого церковного розділення, утворення в Україні єдиної Помісної Української Православної Церкви з Патріаршим престолом у Києві, Київський Патріархат обрав новий склад керівництва і закликав УПЦ (МП) відновити підготовку до діалогуофіційне визнання Київського Патріархату іншими Помісними Православними Церквами як автокефальної Церкви". В документі нагадується, що ця підготовка "після успішного початку восени 2009 р., була перервана під тиском Московської патріархії".

Водночас наголошується на тому, що УПЦ КП "вважає для себе неприйнятними та повністю відкидає будь-які моделі чи пропозиції досягнення церковної єдності, умовами яких ставиться входження Української Церкви у будь-якій формі до складу Московського Патріархату".

28 червня відбулося також засідання Священного Синоду УПЦ КП. Воно проходило під головуванням Патріарха Філарета і розглядало звернення архієпископа УАПЦ Іоана (Модзалевського) про прийняття його до складу Української Православної Церкви Київського Патріархату. Цей владика відомий насамперед як єпископ-інтелектуал серед архієреїв УАПЦ, колишній голова Богословсько-канонічної комісії УАПЦ. Синод прийняв архієпископа Іоана до складу УПЦ КП та призначив його настоятелем ставропігійної парафії у Москві (Російська Федерація).

Теги: