Рада міністрів Криму визначить, хто пропагує ксенофобію, расову та релігійну нетерпимістьУ Криму проводитимуть моніторинг інтернет-ресурсів і заходів щодо ідентифікації та притягнення до відповідальності власників ресурсів, які пропагують ксенофобію, расову та релігійну нетерпимість. Про це йдеться в проекті розпорядження, ухваленому на засіданні Ради міністрів Криму 13 серпня, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на портал Кримськотатарське питання online.

Згідно з документом, затверджено план заходів щодо протидії проявам ксенофобії та підвищенню рівня толерантності в суспільстві на 2013-2015 роки.

Так, у дитячих дошкільних та загальноосвітніх закладах Автономної Республіки Крим введуть кримознавчий курс «Культура добросусідства».

Заплановано проведення постер-кампанії проти ксенофобії, акції «Спорт проти етнічної нетерпимості», арт-флешмобів, присвячених датам народження видатних кримчан різних національностей, семінару з блогінгу для активістів національно-культурних організацій, народних колективів, ремісників і краєзнавців, виставки «Коридор розмаїття» та фотовиставки «Кримська веселка», а також розробка і поширення відповідної соціальної реклами.

Крім того, планується провести інформаційно-просвітницьку та профілактичну роботу серед учнів, студентів та їх батьків, громадські слухання, «круглі столи» та науково-практичні конференції, в тому числі, з представниками молодіжних громадських організацій, - повідомили в управлінні.

Рада міністрів Криму визначить, хто пропагує ксенофобію, расову та релігійну нетерпимістьНагадаємо, нещодавно прокуратура Кировського району АРК відкрила кримінальне впровадження за фактом порушення рівноправ'я громадян залежно від їх расової, національної приналежності або релігійних переконань (ст. 161 УК України). Ідеться про «Книгу пам'яті Східного Криму». В одній з глав книги авторства Володимира і Марії Ширшових містяться звинувачення в адресу кримських татар, які нібито в роки Другої світової війни чи не поголовно перейшли на сторону ворога. Автори навіть назвали «посібницею окупантів» легендарну розвідницю Аліме Абденнанову, яка після тривалих тортур була розстріляна фашистами. За свій подвиг ця кримська татарка була удостоєна ордена Червоного Прапора.

Міністр освіти України Дмитро Табачник, коментуючи ситуацію з виходом згаданої книги, наголосив на тому, що додаткову літературу видавати у різних регіонах ніхто не забороняє. Але це – не підручники. Книжки, не рекомендовані Міністерством освіти України для використання в школах, у жодному разі не можуть вважатися підручниками, заявив він. Тим часом представники кримськотатарської громадськості наголошують, що книгу проти їхнього народу видали частково на кошти бюджету одного з районів Криму.

Теги: