Міноборони, МВС, Державна прикордонна служба зможуть оплачувати душпастирську опіку співробітниківНа розгляд парламенту подано законопроект щодо запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових та правоохоронних органах. Відповідний проект № 3143 зареєстрував 29 серпня 2013 року Представник Президента України у Верховній Раді народний депутат Юрій Мірошниченко, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Як повідомляв ІРС, цьому передувала низка нарад за участі зацікавлених представників конфесій, що входять до складу Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, а також експертів, посадовців Державної пенітенціарної служби та Міноборони.

Пропонується внести зміни до статей 3, 5, 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», статті 6 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», статей 2, 40 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», статті 8 Закону України «Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки», статті 14 Закону України «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України»; доповнити статтею 17-1 Закон України «Про Збройні Сили України», статтею 13-1 Закон України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України», статтею 25-1 Закон України «Про Державну прикордонну службу України».

Законопроектом запроваджується інститут військових священнослужителів (капеланів), які здійснюють душпастирську опіку на добровільних засадах, у Збройних Силах України, Державній прикордонній cлужбі Україні, Внутрішніх військах МВС України. Запропоновані зміни врегульовують організацію, координацію та здійснення душпастирської опіки, порядок взаємодії між відповідними держорганами та релігійними організаціями.

Як зазначає сайт "Интерактивная бухгалтерия", душпастирськая опіка здійснюватиметься військовими священнослужителями (капеланами), уповноваженими на це відповідними релігійними центрами і управліннями, зареєстрованими у встановленому законом порядку. Робити вони це будуть на добровільних засадах (тобто безкоштовно). Але Міноборони, МВС, Державна прикордонна служба України можуть здійснювати оплату душпастирськой опіки за рахунок грошових коштів, включених до складу поточних витрат відповідного органу.


Слід зауважити, що робоча група планувала охопити цим законопроектом також і працівників міліції. Однак у кінцевій версії проекту серед правоохоронних органів залишились лише внутрішні війська МВС України.

При цьому до статті 3 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» пропонується внести універсальне визначення права на душпастирську опіку з боку священиків-капеланів.

“Особи, які обмежені у можливості задоволення своїх релігійних потреб з огляду на характер виконуваної ними військової служби, проходження стаціонарного лікування у закладах охорони здоров’я, місцях попереднього ув’язнення, або в установах виконання покарань, мають право на душпастирську опіку, здійснювану відповідно до законодавства капеланами (священнослужителями відповідного профілю), уповноваженими на це релігійними організаціями, зареєстрованими у встановленому законом порядку”, – зазначено у тексті законопроекту.

Організація, координація та здійснення душпастирської опіки військовослужбовців Збройних Сил України буде регулюватись відповідними нормативно-правовими актами, розробленими за участі міжконфесійного консультативно-дорадчого органу у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України та затвердженими Міністерством оборони України.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що міжнародний досвід свідчить про позитивні наслідки функціонування інституту військових капеланів (священнослужителів), який запроваджено навіть у тих країнах, що задекларували світський характер державної влади та принцип взаємного відокремлення державних і церковних структур. Зокрема, в Європі військове капеланство існує в збройних силах Бельгії, Словенії, Угорщини, Італії, Польщі, Хорватії, Латвії, Чехії. Російська Федерація розпочала створення у своїх збройних силах інституту військового духовенства на початку 2010 року.

Проте в Україні, хоча священики вже багато років взаємодіють з військовими частинами/підрозділами та залучаються до складу миротворчих контингентів, але на рівні законодавчих актів інституту капеланства досі формально не існує, що особливо актуалізує це питання при вирішенні миротворчих завдань або веденні бойових дій.

Нагадаємо, що при Міноборони ще з квітня 2009 року діє Рада у справах душпастирської опіки, яка за останні роки напрацювала комплекс нормативних документів, необхідних для діяльності військових священнослужителів (капеланів). Серед них Концепція душпастирської опіки у Збройних Силах України, ухвалена Наказом Міноборони України № 220 від 22.04.2011 р., та Кодекс військового священика (капелана).

Теги: