Глава УПЦ КП представить на ХХ Форумі видавців 40 томів творів святих отців у перекладі українськоюЦьогоріч вперше до уваги учасників ювілейного 20-го Форуму видавців у Львові, у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка, 13 вересня будуть представлені результати втілення масштабного науково-богословського проекту, що передбачає не лише переклад українською мовою та редагування богослужбової літератури, але й актуалізацію богословської спадщини святих отців парвослав’я І тисячоліття. Подія відбудеться за участю Патріарха Філарета, глави УПЦ Київського Патріархату, з презентацією означених видань – “Українська “Палінодія” ХХІ ст”., повідомляє Ігор Галущак для порталу "Релігія в Україні".

Ініціатором та безпосереднім учасником і виконавцем проекту й став сам Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який залучив до співпраці представників духовенства, духовних навчальних закладів, а також державних науково-дослідницьких та освітніх установ.

На сьогодні опубліковано понад 40 томів творів святих отців – св. Іоана Золотоустого, Василія Великого, Григорія Богослова, Григорія Ніського та ін. Як зазначається, це перший в історії України повний корпус богословських праць та канонічних пам’яток давньої та сучасної Церкви, серії якого продовжуватимуться й надалі. Окрім того, результатом багаторічної праці богословів та науковців стали близько 40 томів богослужбових та уставних книг. Видавничий відділ Церкви забезпечує підтримку науково-дослідницьких проектів з історії Церкви від найдавніших часів до сьогодення, серед авторів, опублікованих в рамках проекту – відомі українські вчені Д. Степовик, І. Преловська, прот. Ю. Мицик та ін.
 
“Ця презентація є одною з найважливіших подій Форуму у нашій книгозбірні, -зазначає директор Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка доцент Василь Кметь. - Адже співпраця із видавництвами Церков та духовних навчальних закладів для нас є історичною – сама наша бібліотека з XVII ст. формувалася у контексті реорганізації системи церковної освіти та науково-богословських дискусій. В Університеті тривалий час діяв теологічний факультет. Отож поповнення наших фондів українськими науково-богословськими виданнями збагатить спектр досліджень наших істориків, філософів, культурологів, релігієзнавців. Особливою честю для нас є особистий візит Святійшого Патріарха Філарета, першоієрарха Помісної Української Православної Церкви, який вітав бібліотеку з 400-річним ювілеєм, дієво сприяє налагодженню співпраці та книгобміну, підтримав нас у період минулорічних реорганізацій. На мою думку, учасникам Форуму та читачам Бібліотеки буде цікаво зустрітися з ієрархом, який багато років свого життя присвятив подвижницькій праці перекладача та упорядника низки видань, удоступнюючи сучасникам унікальні пам’ятки світової духовної та інтелектуальної скарбниці не тільки за незалежної України, але навіть у добу тоталітаризму”.

Фото facebook.com

Теги: