Церковний шлюб в Україні - вдвічі міцніший за звичайнийПереважна більшість українців у віці старше 16 років (84%) знаходяться або знаходились в офіційному шлюбі. При цьому 26% респондентів проживали в цивільному шлюбі (тобто проживають або проживали з партнером разом як подружжя при веденні спільного господарства, але без реєстрації відносин в РАГСі). У церковний шлюб вступали 23% українців. Про це свідчать дані соцопитування компанії GfK Ukraine, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Gazeta.ua.

Серед респондентів, які офіційно реєстрували свій шлюб у РАЦСі, 11% повідомили, що в даний момент розведені (тобто в даний момент фактично не перебувають у подружніх стосунках, не важливо, оформляли чи ні розлучення офіційно). Для українців, які перебували у цивільних шлюбах, частка розлучених дорівнює 18%, для церковних - 6%. Цивільні шлюби є найбільш популярними в Києві, а також у Південному та Східному регіонах, церковні шлюби - в Західному регіоні.

16% українців не вступали в шлюб будь-якого типу, серед вікової категорії 16-30 років таких 54%, серед категорії 30-49 років таких вже тільки 7%, а серед категорії старше 50 років - 2%.

"Незважаючи на те, що близько 80% українців вважають себе християнами, церковному шлюбу віддає перевагу більшість населення тільки в Західній Україні. Відповідно, в Західній Україні менше людей, які розійшлися зі своїми партнерами. Враховуючи негативне ставлення церкви до розлучень, можна припустити, що обвінчатися зважуються лише ті пари, які є найбільш впевненими у своїх почуттях ", - прокоментувала результати опитування Інна Волосевич, старший дослідник GfK Ukraine, відповідальний за соціально-політичні дослідження.

Дослідження проводилося компанією GfK Ukraine протягом 4-19 липня 2013 року. Загальна вибірка опитування складає 1000 респондентів у віці старше 16 років на місяць. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю. Максимальна похибка - 3,1%.

Фото tale4ka.io.ua

Теги: