Президент підписав скасування резонансних законів від 16 січня, які стосувалися й релігійних організаційРезонансні закони, проголосовані 16 січня 2014 року з порушенням Конституції та регламенту, містили зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та запроваджували відповідальність за екстремістську діяльність. Сьогодні стало відомо, що Президент України нарешті підписав скасування цих законів, повідомляє "Релігія в Україні".

28 січня 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон (проект № 4007-у) про скасування усіх змін від 16 січня у зв’язку з грубими порушеннями процедури їх ухвалення (голосування підняттям рук без підрахунку голосів), інформує Інститут релігійної свободи. Однак цей Закон до цього дня не набував чинності, оскільки не був підписаний Президентом Віктором Януковичем та не оприлюднений в офіційній пресі. Відтак, за словами представників влади, усі “закони” від 16 січня досі вважалися чинними.

Йдеться про доповнення передбачені законом № 721-VII «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян». Документ доповнює частину 10 статті 5 Закону про свободу совісті нормою такого змісту: "Здійснення релігійною організацією екстремістської діяльності заборонено".

Крім цього, закон запроваджує кримінальну відповідальність за екстремістську діяльність, доповнюючи Кримінальний кодекс статтею 110-1.

До кримінального правопорушення віднесено виготовлення, зберігання, збут чи розповсюдження екстремістських матеріалів, у тому числі через ЗМІ, мережу Інтернет, соціальні інтернет-мережі. Злочинними також вважаються дії щодо “використання чи демонстрування екстремістських матеріалів перед масовим зібранням людей, у тому числі на зборах, мітингах, під час вуличних походів, демонстрацій, публічні висловлювання чи заклики екстремістського характеру”.

Відповідальність передбачена і за “фінансування зазначених дій або інше сприяння їх організації чи здійсненню, у тому числі шляхом надання інформаційних послуг, грошових коштів, нерухомості, навчальної, поліграфічної чи матеріально-технічної бази, телефонного, факсимільного чи інших видів зв’язку”.

Зазначені дії тягнуть за собою накладення штрафу від 3400 до 13600 гривень з конфіскацією екстремістських матеріалів. Ті самі дії, вчинені повторно, – караються штрафом від 17000 до 51000 гривень або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією екстремістських матеріалів.

При цьому, передбачені законом № 721-VII зміни широко трактують поняття екстремістських матеріалів, під якими слід розуміти призначені для оприлюднення документи на будь-яких носіях, що містять екстремістську інформацію. Під цим серед іншого розуміються матеріали, що “закликають, обґрунтовують чи виправдовують необхідність розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму з мотивів соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті”.

Також екстремістськими вважаються заклики до “порушення прав, свобод і законних інтересів осіб, у тому числі пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв людини і громадянина за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, пропаганду виключності, переваги чи неповноцінності людини (соціальної групи) за ознакою її соціальної, расової, національної, етнічної, мовної, релігійної належності або ставлення до релігії”.

Виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур 17 січня заявила, що якщо “прийнятий” 16 січня документ, який називають «законом Колесніченка-Олійника», вступить у силу, то ці зміни призведуть до переслідування журналістів, громадських активістів, закриття громадських організацій, новинних інтернет-сайтів та, можливо, навіть, до репресій релігійних організацій. 

Проте сьогодні, 31 січня, Президент Віктор Янукович підписав ухвалений парламентом 28 січня Закон (проект № 4007-у) про скасування усіх законодавчих змін від 16 січня у зв’язку з грубими порушеннями процедури їх ухвалення.

Слід нагадати, що у жовтні 2012 року парламент прийняв зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» без обговорення та без розгляду внесених до нього поправок (проект № 10221). Ці зміни зазнали критики з боку релігійної громадськості та правозахисників, які заявили про загрози для свободи віросповідання в Україні. У відповідь у грудні 2012 року Президент В. Янукович доручив уряду розробити та внести до парламенту зміни, спрямовані на поглиблення свободи віросповідання та створення сприятливих умов для діяльності релігійних організацій. Однак до цього часу це доручення не було виконано.

Теги: