16 лютого, у Неділю про блудного сина, глава УГКЦ Верховний архиєпископ Святослав під час проповіді на літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового розповів, що сьогодні народ України переживає особливий момент віднайдення гідності українця, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Цей час багато мислителів окреслило як «революція гідності». Та свободу і гідність дає нам не певний президент чи якийсь закон. Ці цінності нам дані Богом. Тільки тоді, коли ми наблизимося до Бога, то відчуємо власну велич і велич рідної землі», – сказав глава Церкви.

Він підкреслив, що в сучасній культурі, яка є переважно споживацькою, людина вартує рівно стільки, скільки вона має: «Якщо вона має достаток, гроші і владу, вона має гідність. Проте, коли вона все це втрачає, то стає ніким, - стає безіменною». Такі думки сучасного суспільства, на переконання Предстоятеля УГКЦ, є хибними, адже гідність людини не залежить від того, що вона має і яке місце посідає в суспільстві.

«Бог створив людину на свій образ і подобу і дав їй найвищу гідність над усім створеним світом. Людина втрачає відчуття власної гідності тоді, коли віддаляється від Бога. Вона починає шукати свою гідність тоді, коли опинилася в безодні гріха. Для того щоб відчути себе гідною людиною і джерело власного «я», людина повинна повернутися до Бога», – пояснив Святослав.

Проповідник сказав, що ця неділя наближає до початку Великого посту. І саме в Неділю про блудного сина Церква кличе усіх своїх дітей повернутися до Небесного Отця, адже через покаяння можна віднайти «своє небесне синівство та гідність в Божих і власних очах». «Той, хто кається, крок за кроком, наближається до Бога», – зауважив глава УГКЦ.

Теги: