Керівники ЄС обговорили майбутнє Європи з лідерами світових релігійВисокопоставлені представники християнських, мусульманських, іудейських, індуїстських та інших громад зустрілися 10 червня 2014 року з лідерами Європейського Союзу, повідомляє Інститут релігійної свободи, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Вони обмінялися думками щодо суспільних подій сьогодення в ЄС та за його межами. Обговорили роль Європи у світі, а також значення релігійних організацій в цьому контексті.

Зустріч на високому рівні, вже десята у такому форматі, була організована Жозе Мануел Баррозу, президентом Європейської комісії, і пройшла під спільним головуванням Германа Ван Ромпея, президента Європейської Ради, та Ласло Шур’яна, віце-президента Європейського Парламенту, який представляв президента Європарламенту Мартіна Шульца.

Учасники зустрічі прийняли спільну заяву, що стосується Меріам Ібрагім – християнки з Судану, засудженої до смертної кари за віровідступництво. “Свобода релігії і переконань є універсальним правом людини, яке високо цінується Європейським Cоюзом і повинно бути захищене скрізь і для всіх”, – наголошується у спільній заяві керівників ЄС та релігійних лідерів.

Присутні також вшанували хвилиною мовчання жертв трагічного теракту, що мав місце 24 травня в єврейському музеї в Брюсселі.

Баррозу сказав: "По всій Європі на всіх рівнях відбувається діалог про майбутнє Європи. Інтеграція і легітимність повинна розвиватися паралельно. Більше демократії є наслідком більшої інституціональної інтеграції, необхідної для того, щоб Європейський Союз зростав до нинішніх глобальних проблем. У цьому відношенні існує нагальна необхідність зміцнення зв'язків між громадянами ЄС та демократичним процесом в Союзі. Я твердо вірю, що активна участь Церков і релігійних громад може внести вирішальний внесок у цій сфері".

Президент Ван Ромпей заявив: "За останні роки наш спільний дім був у центрі сильного шторму. Але в цілому протистояв йому добре, завдяки основі з своїх цінностей та души будинку. Душа, яка знаходиться в своєрідній ідеї, яку ми переслідуємо в ЄС, що полягає в людській особистості та відносинах один до одного".

Віце-президент Шур’ян заявив: "Церкви, релігійні об'єднання і громади були під час кризи бастіоном проти погіршення соціальних тканин, що складають Європу: вони внесли свій вклад не тільки в економічне, а й у соціальне та моральне відновлення континенту. Їхній голос має значення, і Європейський Союз повинен продовжувати будувати на цих стосунках заради власної вигоди та на користь своїх громадян".

Цьогорічна десята зустріч пройшла під девізом «Майбутнє Європейського союзу». Це частина більш широкого політичного діалогу про майбутнє Європи, яка включає в себе серію суспільних діалогів між європейськими та національними політиками та громадянами.

Теги: