Помер глава УПЦ (МП) митрополит ВолодимирВ суботу, 5 липня о 5:50, помер Предстоятель Української Православної Церкви (Московського Патріархату) блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Митрополит Володимир керував УПЦ протягом 22 років, з 1992 року. Він входив до складу Священного Синоду РПЦ і був одним з найвпливовіших архієреїв цієї Церкви.

Минулого року медики виявили у митрополита Володимира рак четвертої стадії. Напередодні від митрополита був відсторонений його секретар митрополит Олександр (Драбинко). Останній лист блаженнійшого на ім'я міністра МВС В. Захарченка був досить жорстким: "Слід зауважити, що відсутність митрополита Олександра з червня 2013 вже викликало проблему, пов'язану з несвоєчасним встановленням мені онкологічного діагнозу, і, відповідно, відсутність належного лікування (не хотілося б вірити, що це зроблено навмисно). Ще раз хочу повторити, - відсутність поруч зі мною митрополита Олександра - пряма загроза моєму життю ".

Митрополит Олександр (Драбинко) нещодавно заявив, що
лікарі приватної клініки, де лікувався митрополит Володимир, разом з главою Міністерства охорони здоров'я Раїсою Богатирьовою з оточення колишнього Прездента Віктора Януковича наполегливо опиралися екстреної операції митрополита за кордоном і ще в серпні 2013 передбачили йому максимум три місяці життя.

  

Проте главу УПЦ минулого року вдалося вивизти у Францію, де він пройшов курс лікування, при цьому паризькі лікарі зазначили, що онкологічний діагноз митрополиту Володимиру був поставлений в Україні дуже пізно.

 

Наприкінці лютого Священий Синод УПЦ визнав неможливим виконання митрополитом Володимиром обов'язків за станом здоров'я і призначив місцеблюстителем Київської кафедри митрополита Онуфрія (Березовского).

В неділю, 6 липня, зранку тіло митрополита Володимира буде перенесене до Успенського собору Києво-Печерської лаври, де духовенство і віруючі матимуть можливість попрощатися з Предстоятелем. Митрополита Володимира поховають на території лаври.

Протягом найближчих місяців Собор УПЦ обиратиме нового Предстоятеля.

Теги: