Собор єпископів УПЦ: «Подолання церковного розколу – це одне з першочергових завдань»Собор єпископів УПЦ ухвалив 13 серпня рішення, зазначивши, що УПЦ "відкрита до відвертого та конструктивного діалогу із представниками УПЦ КП та УАПЦ", який "має відбуватися на фундаменті канонічного права та без втручання політичних сил", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на прес-службу УПЦ.

У своєму звернення до Президента П.О. Порошенка, прем’єр-міністра А.П. Яценюка та голови Верховної Ради О.В. Турчинова Собор УПЦ подякував керівництву України за привітання до учасників Собору й увагу до цієї важливої події. Собор вирішив звернутися до Київської міської влади з пропозицією назвати іменем митрополита Володимира (Сабодана) одну з вулиць (площ) міста Києва і встановити в українській столиці йому пам’ятник. З цією метою Собор попросив сприяння у здійсненні цих ініціатив владу України.

Собо повідомив, що його робота "пройшла в конструктивній братній атмосфері. Обрання нового Предстоятеля Церкви стало вільним волевиявленням українського єпископату", а урочисту інтронізацію новообраного митрополита Київського і всієї України призначено на 17 серпня 2014 року, у зв’язку з чим керівництво держави і міста Київ запрошено на ці урочистості.

Також Собор просить сприяння з боку органів державної влади в організації достойного прийому в Києві представників Помісних Православних Церков з різних країн світу, які приїдуть на інтронізацію нового Предстоятеля УПЦ.

"Ми висловлюємо сподівання, що конструктивна взаємодія між Українською Православною Церквою та Українською державою триватиме і в майбутньому, -- говориться у зверненні. -- Ми підносимо молитви за припинення кровопролиття на Українській землі, дарування миру і збереження Єдиної Соборної України".

Крім того, в посланні Собору єпископів до духовенства, чернецтва та усіх вірних УПЦ повідомляється, що із метою збереження творчого доробку блаженнішого митрополита Володимира вирішено видати повне зібрання його творів, а також прийнято рішення заснувати стипендію його імені для кращих студентів Київської духовної академії і семінарії.

Також у зверненні до загалу УПЦ Собор зазначив: "Особливу увагу Собор Єпископів приділив ситуації, що склалася сьогодні в нашій державі. В Донецькій та Луганській областях тривають бойові дії, ллється кров не лише військовослужбовців, але й мирного населення. Гинуть та зазнають насильства священики. Українська Православна Церква виступає за державний суверенітет та територіальну цілісність України. Закликаємо усіх до підсиленої молитви за примирення, за встановлення миру і спокою в Україні".

Собор нагадує, що у цей складний час УПЦ разом з іншими церквами і релігійними організаціями надає благодійну допомогу всім, хто постраждав унаслідок бойових дій.

Також Собор від імені Української Православної Церкви звертається "до керівників держав, до усієї світової спільноти, до усіх людей доброї волі із закликом докласти максимум зусиль для припинення кровопролиття на Українській землі. Ми просимо усіх, від кого це залежить, сприяти встановленню миру в Україні. Спільними зусиллями ми маємо зберегти нашу Єдину Соборну Україну".

Собор Єпископів із жалем констатував, що в Україні продовжує існувати трагічне церковне розділення. "Подолання церковного розколу – це одне з першочергових завдань, яке сьогодні стоїть перед нами. За словами Блаженнішого Митрополита Володимира, «всі суперечки, які виникають у Церкві, слід долати шляхом діалогу». Собор Єпископів свідчить про те, що наша Церква відкрита до відвертого та конструктивного діалогу із представниками УПЦ КП та УАПЦ. Цей діалог має відбуватися на фундаменті канонічного права та без втручання політичних сил".

Всі ці положення увійшли до окремої постанови Собору. Також в ній висловлюється "занепокоєння тим, що в зоні військових дій регулярно фіксуються факти насильства щодо церковних служителів", "це несе загрозу порушення міжконфесійного та міжрелігійного миру в Україні", тому органи державної влади закликаються "до неупередженого розслідування усіх випадків насильницьких дій проти служителів християнських церков та інших релігійних організацій".

Постанова закінчується жалем з приводу того, що "у період підготовки до обрання нового Предстоятеля з боку окремих засобів масової інформації було розпочато брудну кампанію проти Української Православної Церкви, під час якої суспільству систематично подавалася неправдива та викривлена інформація про внутрішнє життя Церкви". Собор вважає, що такі дії журналістів не лише не відповідають вимогам професійної етики, але й несуть у собі загрозу міжконфесійному миру в країні.

Теги: