Ієрархи Церков взяли участь у Марші миру в КиєвіОчільники та ієрархи українських Церков та релігійних організацій узяли участь у Марші миру в Києві, аби вшанувати пам’яті всіх, хто загинув від рук терористів, всіх, хто поклав життя за свободу та незалежність України, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайти конфесій. 


Марш розпочався у Парку Тараса Шевченка та пройшов Хрещатиком до Майдану Незалежності. Учасники несли в руках таблички з написом - "Я Волноваха", аби продемонструвати свою солідарність із загиблими від терористичного акту мирними мешканцями у автобусі на блокпосту біля міста Волноваха.

Під час маршу колону небайдужих очолили члени Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. 

На Майдані Незалежності члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій спільно помолилися за загиблих українських воїнів у військових діях з Росією у Криму та на Донбасі, а також за мирними мешканцями загиблих у терористичних атаках сепаратистів та їхніх російських поплічників. Очолив літію за в Бозі спочилих Патріарх Філарет. Спільно з Предстоятелем Київського Патріархату молилися Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав, єпископ Вишгородський Української Автокефальної Православної Церкви Володимир. Молитва за загиблих супроводжувалася співом хору Київської православної богословської академії УПЦ КП.

Ієрархи Церков взяли участь у Марші миру в КиєвіЗа богослужінням молилися Президент України Петро Порошенко з дружиною, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, урядовці, народні депутати України, представники дипломатичного корпусу.

Патріарх Філарет звернувся до присутніх з промовою, у якій закликав всіх людей доброї волі молитися за мир в Україні. "Ми молимося за мир, але ми виступаємо і молимося за справедливий мир, нам не потрібний мир у неволі і рабстві", - зазначив він, за повідомленням сайту УПЦ КП.

У своєму слові до українців глава УГКЦ Святослав відзначив, що сьогодні ми стали учасниками і свідками «безпрецедентної події в історії нашої незалежної Батьківщини». «Хтось каже, що ми стали учасниками Маршу миру. І це справедливо, бо ми є тут, щоб сказати рішуче «ні» тероризму в будь-яких його проявах. Рішуче «ні» насильству над людиною. А ще більше блюзнірством проти Бога Отця є тероризм в ім’я Боже», - наголосив глава греко-католиків України.

Ієрархи Церков взяли участь у Марші миру в КиєвіХтось, сказав він, назвав подію Ходою солідарності. «І це справедливо, - зауважив Верховний архієпископ, якого цитує сайт УГКЦ, - бо сьогодні єднається вся Україна, в усіх її куточках. Сьогодні з нами єднається світова громадськість у різних містах різних країн світу. Ми сьогодні є разом, щоб об’єднатися в нашому рішучому «ні» агресії та насильству».

За його словами, сьогоднішню подію можна назвати й Маршем гідності. «Бо ми сьогодні хочемо ствердити і засвідчити святість і гідність кожної людини незалежно від того, якою мовою вона розмовляє, яку релігію сповідує, які переконання плекає у своєму серці. Кожна людська особа є сотворена на образ і подобу Божу. Є найгіднішим сотворінням у цьому світі. Ми сьогодні також хочемо засвідчити нашу з вами гідність. Як гідних, вільних громадян незалежної, вільної держави», - наголосив глава УГКЦ.

«Ми сьогодні можемо сказати, - вважає блаженніший Святослав, - що ця подія є Маршем за життя. Бо ми сьогодні хочемо ствердити святість кожного людського життя. І наш обов’язок людське життя захищати. Сьогодні ми маємо об’єднатися в захисті людського життя, бути солідарними в нашому обов’язку захищати свою країну, свою землю, своїх братів і сестер».

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Київського і всієї України Онуфрія участь у заході взяв голова Синодального інформаційного відділу УПЦ (МП) єпископ Ірпінський Климент. Звертаючись до тисяч українців, які в цей день зібралися на головній площі столиці, єпископ Ірпінський Климент, закликав усіх до щирої молитви за мир та за впокоєння душ всіх тих, хто загинув під час військових дій на сході держави, передає сайт  УПЦ.

За підрахунками організаторів мітингу у вшануваннях взяли участь 15-20 тисяч учасників. Після молитви учасники мітингу залишили біля пам'ятника Незалежності України квіти та запалені свічки.

11 січня 2015 року ієрарх УПЦ КП митрополит Паризький Михаїл (Лярош) взяв участь у громадському марші солідарності із жертвами тероризму скоєних у Франції 7-9 січня. Митрополита Михаїла супроводжував протоієрей Серафим та парафіяни Київського Патріархату у Франції.

Теги: