У США відбувся круглий стіл на тему релігійних переслідувань на окупованих територіях УкраїниНапередодні Національного молитовного сніданку у Вашингтоні в будівлі Конгресу США відбувся круглий стіл на тему релігійних переслідувань на окупованих територіях України. Захід був організований за підтримки Християнської місії «Євразія» та організаторів постійного діючого круглого столу з міжнародної релігійної свободи, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У засіданні взяли участь експерти та політики з України та США, зокрема конгресмен від Арізони Трент Френкс (Trent Franks), депутати Верховної Ради України та німецького Бундестагу, пастори та служителі з євангельських церков України, Середньої Азії та США.

“Факт обговорення на Круглому столі питань щодо обмежень релігійної свободи та утисків прав віруючих у Криму і на окремих територіях Донбасу, підконтрольних бойовикам, показує на те, що цим питанням надаватиметься увага і підтримка на міжнародному рівні”, – поділився враженнями голова правління ІРС Олександр Заєц.

Під час свого виступу керівник Інституту релігійної свободи навів факти цілеспрямованих переслідувань віруючих з боку сепаратистів на сході України, а також пояснив, з якими проблемами стикнулися українські церкви в окупованому Криму.

“Вперше, на такому представницькому рівні були підняті проблеми обмеження релігійної свободи, насильства і вбивств по відношенню до релігійних груп на окупованих територіях України”, – заявив депутат Верховної Ради України, служитель Союзу євангельських християн-баптистів України Павло Унгурян.

Водночас депутат Бундестагу ФРН пастор Франк Хайнріх нагадав про резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи від 29 січня 2015 року щодо необхідності захисту християн в Європі і на Близькому Сході.

“Події в Україні стривожили не тільки сусідні держави та політиків, які втягнуті у цей конфлікт, але також глобальну Християнську спільноту. В багатьох дискусіях розмова сфокусована не лише на конфлікті між Росією та Україною, але мова йде також про конфлікт між Євразією та Європою, Росією та Заходом, православним «Руським світом» і ‘секуляризованою протестантсько-католицькою цивілізацію’, православними цінностями та універсальними правами людини, ‘традиційним порядком’ та свободою”, – наголосив у своїй доповіді віце-президент Асоціації «Духовне Відродження» професор Михайло Черенков.

У дискусії під час Круглого столу взяли участь українські пастори Ігор Бандура та Петро Дудник. Учасники заходу детально ознайомилися зі станом церков і умовами релігійної діяльності віруючих на окупованих територіях України, обговорили можливі шляхи допомоги християнам в Криму та на Донбасі.

Круглий стіл завершився прийняттям рекомендацій на адресу ООН, ОБСЄ, Конгресу США та Адміністрації Президента Барака Обами. Учасники зустрічі закликали християн всього світу молиться про мир в Україні та підтримувати переслідуваних одновірців.

Теги: