Ієрархи українських Церков взяли участь в урочистях з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом8 травня, з нагоди святкування 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі, відбулося урочисте засідання Верховної Ради України, в якому взяли участь ієрархи українських Церков і релігійних організацій, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Верховної Ради України і сайт Президента України.

На урочистому засіданні були присутні Президент України Петро Порошенко, члени уряду, генеральний секретар ООН Бан Кі-мун, а також ветерани Другої світової війни та нинішні бійці, які воюють в зоні АТО.

Перед учасниками заходу виступив Президент України, який закінчив промову хресним знаменням і рядками молитви до Бога.

Серед церковних ієрархів був присутній, зокрема, Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій, якого супроводжували керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) і голова Синодального молодіжного відділу УПЦ єпископ Обуховський Іона (Черепанов). Як зазначає LB.ua і Інтерфакс, ієрархи УПЦ на чолі з митрополитом Онуфрієм не піднятися під час урочистого засідання парламенту, коли Президент Петро Порошенко зачитував імена героїв України, які отримали це звання під час антитерористичної операції. У цей момент всі присутні, окрім представників УПЦ, встали і почали аплодувати.

Цього ж дня Петро Порошенко разом з генеральним секретарем ООН Бан Кі-муном взяли участь у відкритті інсталяції «Україна... Війна...» у рамках акції «Маки пам'яті». Глава держави особливо відзначив: «Ми дуже цінуємо, що в цей день, 8 травня, в День пам’яті і примирення Генеральний Секретар ООН сьогодні з нами для того, щоб продемонструвати свою рішучу підтримку України і солідарність з Україною».

У свою чергу, генеральний секретар ООН Бан Кі-мун зазначив, що він сьогодні прибув в Україну для того, щоб «продемонструвати безумовну солідарність і підтримку Україні, українцям у їхній боротьбі». «Для мене велика честь сьогодні бути тут, з Президентом та народом України у цьому святому місці, де ми вшановуємо багато сміливих солдатів та громадян, які боролися за те, щоб захистити Україну від агресії нацизму», – наголосив він.

Бан Кі-мун також висловив захоплення і повагу багатьом людям, які віддали своє життя, щоб захистити волю, свободу, демократію і людську гідність.

Генсек ООН високо оцінив внесок України у перемогу в Другій світовій війни і запевнив, що Організація і він особисто підтримуватиме Україну в її бажанні жити в мирі. «Жертви загиблих не будуть марними, в Хартії ООН йдеться про те, що основна мета – вберегти майбутні покоління від війни», – наголосив він.

Бан Кі-мун висловив солідарність ООН з Україною. «Я тут для того, щоб засвідчити ще раз мою підтримку мирному врегулюванню конфлікту, аби відстояти суверенність, територіальну цілісність та незалежність України. ООН та Україна є близькими партнерами. Україна є країною-засновницею ООН, і протягом 24 років своєї незалежності вона надавала миротворчу підтримку багатьом країнам в рамках численних операцій у всьому світі. І якщо зараз Україна звертається до ООН по допомогу у забезпеченні власного миру та безпеки, я зроблю все від мене залежне, щоб її надати», – заявив Генеральний Секретар. «ООН та міжнародна спільнота стоятимуть поруч з Українським народом», – додав Бан Кі-мун.

У Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років» глава держави, генеральний секретар ООН, а також 96-річний ветеран Другої світової війни Іван Залужний і колишня ув’язнена тюрем гестапо та концентраційного табору «Освенцим» Анастасія Гулей встановили у інсталяцію символ пам’яті та примирення – квітки маку.

Ветеран Другої світової війни Іван Анікієвич Залужний, який також взяв участь у відкритті інсталяції, пройшов всю Другу світову війну. Він брав участь в боях за Сталінград, де був поранений, і завершив свій фронтовий шлях на Далекому Сході. У серпні 1945 року воїн штурмував японський гарнізон у корейському місті Сейсін. (Зараз місто зветься Чхонджин, КНДР). Минулого року його єдиний онук 23-літній молодший лейтенант Іван Залужний, рятуючи своїх товаришів, загинув на Донбасі від рук бойовиків.

Також у заході взяла участь Анастасія Гулей – колишній в’язень табору смерті в Освенцимі, голова Української організації колишніх в’язнів фашистських концтаборів.

Теги: