Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) розповів про специфіку міжконфесійних стосунків в Україні та роль у цих процесах представників інших Помісних Церков світу, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Владико Антоній пояснив, що в лютому 2014 року Синод УПЦ створив комісію, якій доручалося, у тому числі і ведення діалогу з УПЦ КП. "Тоді ж було проведено попередні консультації з представниками «Київського патріархату», були окреслені можливі перспективи ведення діалогу. Однак, нажаль, невдовзі почалися спроби захоплення парафій нашої Церкви на користь «Київського патріархату». Це суттєво погіршило наші взаємини з представниками УПЦ КП. Тому діалог так і не було розпочато", — сказав він. Але це не означає, що УПЦ проти діалогу, наголосив ієрарх.

Щодо переговорів про можливе об’єднання УАПЦ та УПЦ КП, то "це їх внутрішня справа. Ми ніяк не втручаємося в цей процес", запевнив митрополит Антоній і додав: "Я можу лише сказати, що незважаючи на певну близькість ідеології цих двох угрупувань, між ними існують і давні протиріччя. Фактично ще у 1992 році, коли за підтримки державної влади було створено «Київський патріархат», значна частина духовенства та мирян УАПЦ не визнала законності цього акту та відмовилася увійти до складу УПЦ КП. Тодішній очільник УАПЦ Мстислав (Скрипник) заявив, що вважає незаконним створення «Київського патріархату». І серед сучасних членів УАПЦ є чимало тих, хто негативно оцінює діяльність колишнього Київського митрополита Філарета (Денисенка). Отже, взаємини між УПЦ КП та УАПЦ є вкрай непростими. І недивно, що всі їх спроби об’єднатися поки що були неуспішними".

Коментуючи участь першоієрархів Українських Православних Церков в Америці і Канаді (Константинопольського Патріархату) в державних урочистостях з нагоди 1000-ліття преставлення князя Володимира у Києві, митрополит Антоній, висловив невдоволення тим, що митрополити Антоній (Щерба) та Юрій (Каліщук) не узгодили свій візит з керівництвом УПЦ (ці питання знаходяться в компетенції ВЗЦЗ Московського Патріархату - ред.). Цю стурбованість Синод УПЦ довів до відома керівництва Константинопольського Патріархату.

Разом з тим, відгукуючись на вислови митрополита Юрія (Каліщука) стосовно можливості відкриття в Україні адміністративної структури Константинопольського Патріархату або створення під егідою Константинополя автокефальної Церкви на базі Київського Патріархату, митрополит Антоній нагадав, що УПЦ (МП) є найбільшою релігійною конфесією в Україні, тому "наша Церква обов’язково має бути долучена до усіх можливих переговорів про подолання церковних розділень в Україні".

Проте "ієрархи Константинопольського Патріархату останнім часом, відвідуючи Україну та спілкуючись з представниками державної влади та з представниками невизнаних церковних угрупувань, фактично ігнорують Українську Православну Церкву", зазначив керуючий справами УПЦ.

При цьому УПЦ "була б вдячна за будь яку підтримку з боку інших Помісних Церков у непростій справі подолання церковних розколів". Владика Антоній згадав, що ще у жовтні 2008 року, перебуваючи у Стамбулі на зустрічі Предстоятелів Помісних Православних Церков, митрополит Володимир (Сабодан) передав усім Предстоятелям свій лист, в якому просив підтримати зусилля УПЦ, спрямовані на відновлення церковної єдності в Україні. У тому ж листі він зазначав, що вважає неприйнятним вирішення проблеми розколу шляхом створення в Україні кількох паралельних православних юрисдикцій.

"Ми сподіваємось, що в майбутньому і очільники Української держави, і представники інших Помісних Церков будуть враховувати позицію ієрархів, духовенства та вірних Української Православної Церкви", — висловив надію митрополит Антоній.

Теги: