Громадська рада при Мінкультури дискутує проблемні питання альтернативної (невійськової) службиКомісія у справах релігій Громадської ради при Міністерстві культури України склала перелік проблемних питань у сфері забезпечення конституційного права на альтернативну (невійськову) службу, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Інститут релігійної свободи.

Цьому питанню було присвячене засідання Комісії, яке відбулося 20 жовтня 2015 року під головуванням виконавчого директора ІРС Максима Васіна в приміщенні профільного Департаменту.

Учасники засідання звернули увагу на наступні недоліки:

    відсутність юридичної процедури направлення віруючих громадян на альтернативну (невійськову) службу під час мобілізації;
    складнощі з реалізацією цього права, що виникають у членів незареєстрованих релігійних громад;
    застарілість затвердженого урядом Переліку релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю;
    відсутність законодавчої норми про звільнення священнослужителів від мобілізації на військову службу.

Зважаючи на те, що питання альтернативної (невійськової) служби знаходяться здебільшого у компетенції Міністерства соціальної політики України, Комісія вирішила звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням скоординувати роботу Мінсоцполітики, Міноборони та Мінкультури задля комплексного розв’язання означених проблемних питань.

Задля цього Комісія у справах релігій Громадської ради при Мінкультури пропонує уряду винести питання мобілізації священнослужителів та забезпечення права на альтернативну (невійськову) службу на розгляд Комісії з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів України.
 
Члени Громадської ради обговорили також інші актуальні питання роботи Мінкультури та законодавчі ініціативи з релігійної проблематики з директором Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрієм Юрашем та іншими спеціалістами міністерства. 

Теги: