Парламентарі з 9-ї спроби проголосували за доповнення поняттями “сексуальна орієнтація” та “гендерна ідентичність” переліку заборон дискримінації у трудових відносинах, що відбулося з грубими порушеннями регламентних процедур, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Попри те, що напередодні законопроект № 3442 вже було відхилено згідно регламенту Верховної Ради, за наполяганням голови Верховної Ради Володимира Гройсмана 12 листопада 2015 року відбувся його повторний розгляд.

З третьої спроби голові ВР вдалося зібрати голоси для повернення до розгляду та прийняття рішення щодо цих поправок. Однак подальші чотири поспіль голосування за законопроект № 3442 в цілому як закон були безуспішні, що відповідно до статті 107 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» свідчить про факт відхилення та зняття з розгляду цієї законодавчої ініціативи.

Незважаючи на це, після півгодинної перерви для консультацій з лідерами фракцій, спікер ВР зажадав від депутатів розгляду цих поправок вже втретє. І одразу, після позитивного голосування за це, поставив законопроект № 3442 ще раз на розгляд у цілому як закон.

За таке рішення проголосували 234 народних депутата, проти були – 42, утрималися – 18, не голосували – 39.

Порушуючи регламент ВР, за законопроект № 3442 проголосували: 108 депутатів з 139 від фракції Блоку Петра Порошенка, 65 з 81 від партії «Народний фронт», 15 з 26 від Об’єднання «Самопоміч», 14 з 19 від ВО «Батьківщина», 14 з 50 позафракційних депутатів, 9 з 23 від групи партії «Відродження», 8 з 20 від групи «Воля народу»,  1 з 21 від фракції Радикальної партії О.Ляшка, 0 з 43 від партії «Опозиційний блок».

Окрім згаданих порушень, розгляд законопроекту відбувався без жодного обговорення, без розгляду альтернативного законопроекту № 3442-1 з компромісними формулюваннями, без доопрацювання пропонованих змін під час підготовки до другого читання, з кількаразовими голосуваннями за одне і те саме питання.

До того ж законопроект № 3442 не містить жодних застережень щодо можливості церквам і релігійним організаціям відмовляти у працевлаштуванні особам нетрадиційної сексуальної орієнтації через те, що їх спосіб життя не відповідає наявним для релігійних інституцій моральним вимогам.

Європейські дипломати вже висловили українським депутатам привітання. Натомість, на зловживання регламентом ВР відреагували деякі громадські активісти, а також Церкви і релігійні організації.

У зверненнях до Верховної Ради релігійні діячі заявили, що на фоні існуючого антидискримінаційного законодавства наполегливе доповнення трудового кодексу поняттями “сексуальна орієнтація” та “гендерна ідентичність” може сприйматися як “один із перших кроків до легалізації в Україні так званих одностатевих шлюбів (реєстрації одностатевих партнерств)”, що є неприпустимим і згубним для суспільства.

На переконання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, проголосовані поправки “слугують приводом для розпалювання ворожнечі всередині суспільства, сприяють спробам розколоти його та дискредитувати європейські очікування громадян України”.  

Також напередодні ухвалення поправок, 7 листопада, глава УПЦ КП Патріарх Філарет звернувся до українських законодавців з пропозицією розглянути можливість внесення до проекту Трудового кодексу формулювання, "яке з одного боку виключало би дискримінацію у трудових відносинах, а з іншого – враховувало би переконання переважної більшості українського суспільства". Пропонувалося викласти норму про заборону дискримінації в трудових відносинах у наступному вигляді: замість слів «сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності» написати «ставлення до статевих відносин».

Теги: