Ієрархи Церков обговорюють можливість святкування Різдва 25 грудняІєрархи українських Церков висловилися щодо можливості святкування Різдва 25 грудня, разом з більшістю християн світу, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Підставами для обговорення дати святкування Різдва стали міжконфесійна петиція на сайті Президента країни (з пропозицією офіційно святкувати в Україні Різдво двічі — 25 грудня і 7 січня) та висловлювання секретаря РНБО Олександра Турчинова з пропозицією розглянути це питання на Раді Церков України.

"Сьогодні жодна країна не живе за Юліанським календарем. Жодна. Юліанський календар залишився для визначення фіксованих календарних святкових дат тільки у деяких православних Церков, зокрема, в Росії, Україні та Білорусії. Хоча самі Церкви у своєму звичайному житті також послуговуються Григоріанським календарем, — написав Олександр Турчинов у Фейсбуці, вітаючи читачів з Різдвом. — ...Може вже прийшов час і Україні перейти на святкування Різдва 25 грудня разом з більшістю цивілізованих країн? Але вирішувати це повинна, в першу чергу, Рада християнських Церков України. А у перехідний період, думаю, можна залишити святкування і 25 грудня і 7 січня".


Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко), ієрарх УПЦ (Московського Патріархата), на прес-конференції з цього приводу категорично заявив, що перенесення дати Різдва — це спроба розколоти українське суспільство. "Ця заява підірвала суспільство. Є традиція, за якою ми живемо. Якщо перенесемо свято — ми втратимо свою традицію і нову не знайдемо. Люди намагаються розколоти суспільство. Ця ідея не від Бога. Наша Церква живе за своїм календарем, і ми будемо святкувати за своїм календарем і в майбутньому. Знову суспільство ділиться на своїх і чужих, на чорних і білих", — цитує владику Луку сайт УПЦ.

Глава УПЦ Київського Патріархату Патріарх Філарет не заперечує проти святкування Різдва 25 грудня, якщо народ підтримає цю ініціативу. "Питання календаря обговорювалось на Всеправославних нарадах, і всі учасники наради, тобто представники всіх Православних Церков, погоджувались з тим, що Юліанський календар відстає від астрономічного календаря, — сказав він в інтерв’ю Укрінформу. — Сходилися на тому, що Церква погоджується перейти на новий астрономічний календар. Але народ не сприймає цього. І в 1920-ті роки Російська Церква перейшла на новий стиль, але народ не прийняв. На Різдво Христове 25 грудня в храмах людей не було, а 7 січня, ніби у будній день - храми повні. Що це означає? Коли Церква побачила, що народ не сприймає, тоді відмовились. А в Грецькій Церкві стався розкол через календар, і він триває досі. Тому якщо питання календаря не викликатиме розділення в самій Православній Церкві в Україні, якщо люди віруючі це приймуть - то так і буде. А якщо ні - то буде як сто років тому: можна запровадити, а потім доведеться скасовувати".

Глава Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Святослав заявив про відкритість УГКЦ в питанні, коли святкувати Різдво: за Григоріанським чи за Юліанським календарем. Про це він розповів у традиційному різдвяному інтерв’ю “5 каналу”.

Предстоятель греко-католиків зазначив, що велика частина Католицької Церкви святкує Різдво за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Винятком є Греко-Католицька Церква в Україні, а також у країнах нової еміграції, зокрема у Західній Європі.

“Я був вдячний тим людям, які підняли це питання. Чому? Тому що, очевидно, ми не знаємо точного дня, коли народився Ісус Христос. День 25 грудня було встановлено саме через те, що тоді стародавні римляни святкували день сонця, тобто, коли день починає більшати. І християни, намагаючись вкласти в цей день християнський зміст, побачили в ньому гарний момент, аби святкувати свято Різдва Христового. Але що сталося? Юліанський календар відстає від сонячного календаря на 14 днів. І ця відстань буде збільшуватися. І прийде час, коли ми будемо святкувати Різдво не 7, а 8 числа...”, – цитує Святослава УНН.

За словами глави УГКЦ, йому б дуже хотілося, аби всі українські церкви підняли це питання. “Мені б дуже хотілося, аби ми разом прийняли це рішення. Бо більшість православного світу святкує Різдво за Григоріанським календарем. Тому, це не є питання віри чи драматичного вчення, це питання церковної дисципліни. Давайте це питання вирішимо разом”, – закликав він.

Нагадаємо, що, за даними опитування Research & Branding Group 2011 року, для жителів західної Україні найбільш значиме серед різдвяно-новорічних свят Різдво (72%), тоді як для жителів східної Україні - Новий рік (78%).

Більшість Православних Церков світу, Католицька і протестантські Церкви святкують Різдво 25 грудня. Українські Православні Церкви, Українська Греко-Католицька Церква, більшість українських євангельських християн, а також Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська Православні Церкви зустрічають Різдво Христове 7 січня.

Фото kyrios.org.ua

Теги: