Римо- і греко-католики, православні, вірмени й лютерани разом відзначили Тиждень молитов про мир і єдність християн25 січня, на завершення Тижня молитов про мир і єдність християн, у прокафедральному римо-католицькому соборі святого Олександра в Києві спільно молились представники різних конфесій. Були присутніми представники Римскько-Католицької, Греко-Католицької, УПЦ Київського Патріархату, Вірменської Апостольської та Лютеранської Церков, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Кmc.in.ua.


На початку настоятель парафії о. Віталій Безшкурий нагадав, що цьогорічний спільний молебен влаштували християни Латвії і що символами молебню є Святе Писання, запалена свічка та хліб і сіль, які були присутні на вівтарі.

Після читання Євангелія від Матея "Ви сіль землі,  ви - світло світу..." слово мав архієпископ Петро Мальчук. У своїй промові він підкреслив повагу цього моменту, що "Всі християни знаходяться в Церкві Христовій, яка молиться за мир у світі". "Сьогодні весь світ говорить про мир, - зазначив архієпископ Петро, - але кожен розуміє цей мир по-своєму, і кожен спричиняється до розповсюдження цього миру - по-своєму".

"Ідіте до всіх, хто перживає голод, - закликав владика Мальчук, - і давайте задарма, без грошей - кому скільки потрібно! Оце є те Боже Милосердя!" - підкреслив він.

Архієпископ Києво-Галицький Святослав, глава УГКЦ, сказав: "Сьогодні просимо єдності між християнами, якої бракує. Сіль вітріє, сила християнського свідоцтва слабне, перешкоди для проголошення Божого Слова в світі повстають саме через те, що християни розділені". І саме цей поділ він називає причиною "звітріння солі" - такий поділ робить "звітрілими". А щоби звітріла сіль знову віднайшла свою солоність, глава УГКЦ зазначив, що потребуємо Божого Милосердя - єдності між християнами. На завершення він прочитав давню християнську молитву старослов′янською мовою.

Архієпископ Вірменської Апостольської Церкви - єпископ Маркус зачитав молитву отців Вірменської Церкви.

Представник Лютеранської Церкви - пастор Ганс Шеффер - зачитав глави з Євангелія, у яких ідеться про мир і підкреслив, що мир, який хоче дати Ісус Христос - це зцілення, про яке каже Біблія.

Протоієрей Віталій Клос, представник УПЦ КП, зазначив, що "сьогодні особливо актуальною є молитва про мир в нашій державі". Проте закликав не забувати також про мир між братами-християнами, про мир у родинах та в самих собі.

На завершення молебню о. Віталій Безшкурий ще раз нагадав про заклик з Євангелія і виголосив: "Несімо Святе Слово світу, з′єднані в єдиній місії. Щоби ми були сіллю землі, світлом світу". На знак погодження бути світлом світу учасники молебню урочисто запалили свічки та спільно молились "Отче наш".

Теги: