З представників конфесій і держорганів створять робочу групу щодо змін до закону про свободу совісті1 березня в приміщенні Дому Митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відбулося чергове засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Учасниками засідання було вирішено створити робочу групу, яка, зокрема, займатиметься законопроектом №4128, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Під час свого виступу керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній зокрема наголосив на тому, що його Церква незмінно дотримується принципів міжрелігійного і міжконфесійного миру. Однак існує стійке відчуття, що цей мир намагаються штучно порушити, свідченням чого є нещодавно зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №4128 (автор – народний депутат Віктор Єленський).

За словами митрополита Антонія, який фактично повторив коментар голови Синодального юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрея Олександра Бахова, ця ініціатива є спробою на законодавчому рівні закріпити схеми рейдерських захоплень храмів УПЦ, оскільки законопроект надає право особам, які не належать до релігійної громади, але в односторонньому порядку заявили про те, що вони себе ототожнюють із цією громадою, впливати на рішення парафіяльних зборів у питаннях зміни юрисдикції.

«Ми всі дуже добре розуміємо, для чого приймається цей закон та подібні йому нормативні акти. Але необхідно усвідомлювати, що дія цих законів буде поширюватись на всі релігійні організації в Україні. І якщо сьогодні цей законопроект спрямований проти Української Православної Церкви, то завтра з такою ж метою ці законодавчі норми можуть бути застосовані до громад інших конфесій та релігійних організацій», – заявив владика.

Він висловив занепокоєння тим, що ця законодавча ініціатива попередньо не обговорювалася на засіданні ВРЦіРО.

«Я думаю, що в нас була добра практика: все, що стосується релігійного поля, спочатку обговорювати тут, а вже потім давати рекомендації – вносити чи не вносити зміни. Якщо ми дійсно дбаємо про те, щоб у такій складній ситуації, яка є сьогодні в Україні, не з’являлися і не розвивалися конфлікти на релігійному грунті», – сказав митрополит Антоній.

Він також підкреслив, що законопроект не відповідає вимогам юридичної техніки та суперечить нормам міжнародного права і практиці Європейського суду з прав людини.

З іншого боку, на думку експертів Інституту релігійної свободи, складнощі можуть виникнути у діяльності тих релігійних громад, статути яких передбачають фіксоване членство, зокрема у протестантських (євангельських) церков, або делегують право внесення змін до статуту іншим керівним органам – парафіяльній раді, раді старійшин, братській раді тощо.

“Як приклад, рішення про зміну конфесійної належності релігійної громади зможуть приймати не загальні збори її членів, а стороні особи, які час від часу або раніше відвідували її загальнодоступні богослужіння. Наслідком можуть бути ситуації, коли органам реєстрації доведеться вирішувати: чи брати до уваги рішення, прийняте відповідно до зареєстрованого статуту релігійної громади або відповідно до законодавчих змін. З цією ж проблемою можуть зіткнутися і суди”, – зауважив юрист Максим Васін, виконавчий директор Інституту релігійної свободи, член Експертної ради при Міністерстві культури України.


Варто нагадати, що у рішенні Європейського Суду з прав людини у справі «Свято-Михайлівська Парафія проти України» (Заява № 77703/01) зазначено: "Суд нагадує, що релігійні об'єднання вправі визначати на власний розсуд спосіб, в який вони прийматимуть нових та виключатимуть існуючих членів. Внутрішня структура релігійної організації та норми, що регулюють членство в ній, мають розглядатися як спосіб, в який такі організації виражають їх погляди та дотримуються своїх релігійних традицій. Суд вказує, що право на свободу віросповідання виключає будь-які повноваження держави оцінювати легітимність способу вираження релігійних поглядів”.

Наразі законопроект № 4128 очікує попереднього розгляду парламентським Комітетом з питань культури і духовності.

За результатами обговорення на засіданні ВРЦіРО було вирішено створити робочу групу з представників різних конфесій і компетентних державних органів, яка, зокрема, займатиметься законопроектом №4128.

Теги: