Конституційний Суд розглядає питання публічних релігійних зібраньРозпочинається розгляд справи за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо конституційності положень ч. 5 статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Усні слухання з цього питання відбудуться під час пленарного засідання Конституційного Суду України о 10.00 у середу, 16 березня 2016 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У поданні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської йдеться про те, що передбачений в Законі дозвільний прядок організації публічних мирних зібрань релігійного характеру не відповідає статті 39 Конституції України.

“Публічні релігійні зібрання, в тому числі публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії тощо, по суті є публічними мирними зібраннями”, – зазначає омбудсмен.

На прохання судді-доповідача Конституційного Суду експерти Інституту релігійної свободи підготували Правовий висновок, в якому заявили про невідповідність Конституції України положень ч.5 статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Аргументи ІРС разом із додатками викладені на 39 сторінках, які відображають неконституційну практику місцевих органів влади протягом останніх 10 років.

Подібну позицію також висловила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Раніше Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій пропонувала парламенту усунути ці неконституційні положення Закону та запровадити для публічних мирних зібрань релігійних організацій такий самий порядок їх організації, як і для решти громадян і інституцій громадянського суспільства.

Згідно рішення Конституційного Суду України від 2001 року, право громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації є однією з конституційних гарантій права громадянина на свободу світогляду і віросповідання, думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Теги: