Священики УПЦ КП і Константинополя відкрили перший в Європі пам'ятник героям Небесної сотні10 квітня голова Управління зовнішніх церковних зв'язків УПЦ КП архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відвідав парафію Всіх святих землі Української у місті Брага в Португалії, де звершив літургію і освятив перший в Європі пам'ятник героям Небесної сотні та воїнам за незалежність України, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Архіпастирю співслужили настоятель парафії протоієрей Дмитро Ткачук; заступник голови УЗЦЗ архімандрит Кіріон (Інасарідзе); голова місійного відділу при УЗЦЗ, настоятель парафії ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» м. Києва протоієрей Валерій Семанцо, настоятель парафії святого архистратига Михаїла у м. Авейро (Португалія) протоієрей Василь Бундзяк та протодиякон Свято-Воскресенського кафедрального собору м. Рівне Василь Стефанишин.

На богослужінні були присутні консул України у місті Порту пан Геннадій Роговець, віце-президент Муніципальної ради м. Браги пан Фірміну Маркеш, чисельні парафіяни та представники української громади Португалії.

За літургією підносились молитви за Україну та Португалію, щоб Господь визволив Українську державу від нашестя чужинців та подав мир і благословення українському народу.

Священики УПЦ КП і Константинополя відкрили перший в Європі пам'ятник героям Небесної сотніВіряни також молились за упокій душ героїв Небесної сотні, воїнів-героїв, які поклали своє життя, захищаючи Україну від російської агресії на Донбасі та всіх мирних жителів, що загинули від рук терористів в Україні та по всьому світі.

Після літургії архієпископ Іларіон звершив освячення першого в Європі пам'ятника героям Небесної сотні та воїнам за незалежність України.

В офіційній церемонії відкриття і освячення пам’ятника взяли участь посол України в Португальській Республіці Інна Огнівець, генеральний вікарій Португалії і Ґалізії Української Православної Церкви Вселенського Патріархату архімандрит Филип (Ягниш) із супроводжуючим духовенством, віце-президент Муніципальної ради м. Браги Фірміну Маркеш, консул України у місті Порту Геннадій Роговець, голова Спілки українців Португалії Павло Садоха, громадська активістка та представник Асоціації CNAF - LUSIDOM Людмила Холл, а також представники української громади Лісабону, Порто, Авейро, Віла Реал, Трофа, Фамалікао та інших міст Португалії.

Пам'ятник встановлено в одному з центральних парків міста Браги. Монумент було споруджено за ініціативою і стараннями настоятеля парафії Всіх святих землі Української у місті Брага протоієрея Дмитра Ткачука, української громади та за сприянням Муніципалітету міста Браги. Архітектором виступив місцевий митець Фернандо Жорже.

Перед присутніми виступили Посол України в Португалії Інна Огнівець, віце-президент Муніципальної ради м. Браги Фірміну Маркеш, генеральний вікарій Португалії УПЦ Вселенського Патріархату архімандрит Филип (Ягниш), представники громади.

Теги: