В заході взяли участь 40 делеґатів з Харкова, Полтави, Києва, Миколаєва, Сватова, Москви, Цюрупинська (Олешок), Лозової, Боярки, сільських парафіяльних громад.

Перед початком собору делеґати молилися на службі 6-го часу. Собор привітали посланням глава УГКЦ  Верховний архієпископ Святослав, представники громадських і політичних організацій. Виголосили вітальні слова голови Харківських обласних організацій ВО «Свобода» Ігор Швайка та  НВР «Правий сектор» Юрій Пономаренко.

Архієпископ Ігор (Ісіченко) виступив з доповіддю «Єднання в ім’я захисту православ’я».

Комісія Собору єпископів УГКЦ підготувала до собору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о) «Пропозиції щодо входження Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ у єдність з УГКЦ». Делегати обговорили і схвалили ці пропозиції. Вирішено провести їхнє обговорення в парафіях.

Собор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ(о) схвалив пропозиції щодо входження єпархії у єдність з УГКЦСобор більшістю голосів (39 з 40) прийняв ухвалу «Про перебіг і перспективи процесу творення Єдиної Помісної Церкви в Україні». Утворено редакційну комісію в складі оо. Віталія Зубака, Івана Лещика, Ігоря Литвина, Дмитра Романківа, вірян Михайла Варенюка й Ігоря Капустянського, покликану узагальнити наслідки обговорення в парафіях й імплементувати «Пропозиції…» в канонічні документи та практику церковного служіння Харківсько-Полтавської єпархії.

Було обрано єпархіальну раду, ревізійну комісію та єпархіальний суд. Собор завершився спільною відправою літургії.

Теги: