Зустріч Президента з ВРЦіРО: Україна відзначить 500-річчя Реформації на високому рівні, в армії прискорено створення капеланської служби, одностатеві шлюби не буде легалізовано23 квітня Петро Порошенко зустрівся в в Адміністрації Президента з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій. Члени ВРЦіРО передали главі держави листа з переліком найбільш актуальних питань державно-конфесійних відносин, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Інститут релігійної свободи.

Релігійні діячі, яким Президент надав можливість висловитися, порушували питання про врегулювання законодавства, яке би сприяло духовній і соціальній діяльності віруючих, капеланському служінню. Члени Ради Церков наголосили на необхідності запровадження в Україні незалежного правосуддя та рішучої боротьби з корупцією,  а також звернулися про більший діалог Президента із суспільством.

Петро Поршенко запевнив про його підтримку тих законопроектів,  про які сказали церковні діячі, а також запевнив їх про те, що вже розпочато наполегливу боротьбу з корупцією.

“Будучи невід'ємною частиною громадянського суспільства, ВРЦіРО прагне розбудовувати конструктивну співпрацю на партнерських засадах з органами державної влади задля того, щоб духовне і соціальне служіння віруючих було найбільш відчутним та ефективним для усього українського суспільства”, – наголошується у спільному листі членів Ради Церков.

На їх переконання, особливо духовної та матеріальної підтримки зараз потребують воїни-захисники України та постраждалі від бойових дій на сході країни, внутрішньо переміщені особи з Криму та Донбасу, а також інші нужденні верстви населення.

Враховуючи поточну економічну ситуацію в Україні, на думку релігійних діячів, державна політика повинна бути соціально справедливою та під час проведення реформ не покладати надмірний фінансовий тягар на зубожілих громадян на фоні подекуди надмірних і невиправданих витрат на утримання державного апарату та привілейоване соціальне забезпечення для колишніх і теперішніх високопосадовців.

У листі Ради Церков наголошується, що також важливим є впровадження та неухильне дотримання принципів незалежності та справедливості під час реформування системи судочинства в Україні, щоб судді могли виносити правові рішення – без жодного політичного тиску чи впливу на них з боку інших гілок та центрів влади.

Відносно сімейної політики держави релігійні діячі закликали главу держави зберегти в Конституції України норму про те, що шлюб є сімейним союзом між “жінкою і чоловіком” (стаття 51 чинної Конституції).

Рада Церков також закликала відмовитися від ідеї легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар. З цією метою запропонувала переглянути План заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, затверджений розпорядженням Кабміну від 23.11.2015 року № 1393-р.

Зустріч Президента з ВРЦіРО: Україна відзначить 500-річчя Реформації на високому рівні, в армії прискорено створення капеланської служби, одностатеві шлюби не буде легалізованоУ відповідь Президент Порошенко запевнив членів ВРЦіРО, що в Україні не буде легалізовано одностатевих шлюбів. Глава держави подякував церквам за їхню працю і в публічному слові, і в гуманітарній сфері, а також попросив усі українські церкви молитися за Україну, українських воїнів і за українську владу.

Під час зустрічі з керівниками церков і релігійних організацій глава держави нагадав, що українці належать до різних гілок християнства, а наступного року весь світ відзначатиме 500-річчя Реформації, яка мала і має фундаментальний вплив на європейську цивілізацію.

“Протестантські громади в Україні мають давню і багату історію. Ваша діяльність викликає повагу. Сподіваюся, що ми всі сприятимемо проведенню в Україні заходів з нагоди цієї дати на високому рівні. І ця подія, звичайно ж, має відзначатися і на державному рівні в загальноєвропейському контексті”, – підкреслив Президент, якого цитує прес-служба.

Нагадаємо, минулого тижня Рада Євангельських Протестантських Церков України вирішила проголосити 2017 – Роком Реформації та створила оргкомітет для підготовки урочистостей і просвітницьких заходів.

Також Президент підкреслив, що соціологічні опитування показують, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву – «церкву, євхаристійно й молитовно поєднану і дуже важливо - адміністративно незалежну від інших держав».

Глава держави вкотре наголосив, що для української держави незмінною залишається повага до свободи совісті та релігійних почуттів українських громадян. «Переконаний, що релігійний мир і взаємна повага, державно-церковне партнерство є вагомим здобутком нашої держави і Україна характеризується церковним миром та злагодою з часів незалежності. І це наше надбання ми маємо берегти та розвивати», – зазначив Петро Порошенко, додавши, що в цьому є вагомою частка зусиль Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, якій в цьому році виповнюється двадцять років.

Петро Порошенко, користуючись можливістю, запросив присутніх членів ВРЦіРО на спільну молитву за Україну з нагоди святкування 25 років незалежності України.

Зустріч Президента з ВРЦіРО: Україна відзначить 500-річчя Реформації на високому рівні, в армії прискорено створення капеланської служби, одностатеві шлюби не буде легалізованоКрім того, за результатами дискусії, після зустрічі з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій Президент України доручив Міністерству оборони прискорити процес запровадження капеланської служби у Збройних Силах України.


Перед цим Патріарх Філарет, глава Української Православної Церкви Київського Патріархату, передав главі держави листа Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з переліком найбільш актуальних питань державно-конфесійних відносин. У документі, серед іншого, міститься прохання “завершити процес створення капеланської служби в структурі Міністерства оборони України”.

“Для мене важливо, щоб представники кожної церкви були серед капеланів. У кожного своя дорога до Бога. Я дуже розраховую, що ви долучитесь до формування, а відповідне доручення Міністру оборони буде надано”, – відповів Президент Порошенко, якого цитує прес-служба.

Глава держави підкреслив важливість розвитку інституту капеланства у Збройних Силах та інших силових структурах. Він нагадав, що українська армія за останні два роки суттєво змінилася – значною частиною Української армії нині є військові-контрактники, і набагато покращився морально-психологічний клімат.

“Але роль капелана та слова Божого важко переоцінити. Тим церквам, які займають зараз активну місіонерську діяльність, мають достатню кількість капеланів, велика подяка, бо російська агресія проти нашої держави, яка почалася з незаконної анексії Криму і продовжилася на сході України, сатанинські полчища, стали складним випробуванням для держави, для суспільства, для мене і для Церкви”, – зазначив Петро Порошенко, додавши, що Україна це випробування з честю витримала.


Глава держави висловив вдячність церквам і релігійним організаціям, які стоять на захисті України, долучившись до всенародного волонтерського руху з підтримки українських військових та мирного населення.

“Категорично не сприймаю твердження, ніби це громадянська війна – вони, вибачте, від лукавого”, – наголосив Президент України, наголосивши на важливості підтримки громадськості та міжнародної спільноти у боротьбі України проти російського агресора.

Теги: