Патріарх Варфоломій від імені "Матері-Церкви України" виступив з посланням до 30-річчя Чорнобильської трагедії26 квітня 2016 року архієпископ Константинополя – Нового Риму та Вселенський Патріарх Варфоломій поширив послання з приводу 30-х роковин Чорнобильської трагедії. У зверненні він закликає до "нового виду мислення" і "нової етики", повідомляє "Релігія в Україні".

"Тридцять років тому, рано вранці 26 квітня 1986 року в час, коли Православна Церква збиралася увійти в святіші тижні, що ведуть до радості Великодня, в Україні стався вибух на Чорнобильській атомній електростанції, який виявився найбільшою ядерною катастрофою, що світ коли-небудь бачив на той час", — такими словами починається послання "Сила пам'яті: Чорнобиль тридцять років потому".

Перелічуючи багатовимірні наслідки катастрофи, Патріарх Варфоломій закликає "згадати імена всіх тих, відомих і невідомих, які втратили свої життя в результаті наших дій, так само, як ми повинні чітко зберегти в нашому серці і розумі трагічні наслідки наших невдач".

Також він нагадує, що "ми досягли точки в технологічному розвитку, де ми повинні навчитися говорити «Ні!» технологіям з руйнівними побічними ефектами", "навчитися говорити «Досить!» культу споживання і конкуренції ринкової економіки", ставитись до довкілля згідно псалма «Господньою є земля, і все, що на ній».

Зокрема, він доводить, що природні ресурси не є безмежними, люди не можуть оцінити ефективність або надійність ядерної енергетики суто з точки зору фінансової вигоди, а також ігнорувати інші проблеми ядерної енергетики.

"Можливо, найбільшим уроком, і спогадом про Чорнобиль є те, що ми повинні жити у світі разом з усіма людьми. Те, що ми робимо в цьому світі і для світу впливає на життя інших людей", – пише у посланні Патріарх Варфоломій і стверждує "новий вид мислення", "нову етику, яка прагне до «нового неба і нової землі» (Одкр. 21.1)", пропонує "укласти мир, не тільки з нашими сусідами, але і з усім сущим".

Насамкінець Патріарх зазначає: "Як Матір-Церква України, ми гаряче молимося про те, що пам’ять про Чорнобиль була вічною і не даремною".

Зазначимо, що Московський Патріархат оспорює у Константинополя право називатися "Матір'ю-Церквою" для Украини.

Фото Facebook

Теги: