Глава УГКЦ: «Наша політична еліта відстає від громадянського суспільства на ціле покоління»Глава Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Святослав в ефірі телеканалу «112 Україна» відзначив позитивні зміни в українському суспільстві, які відбулися за останні роки, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

За словами Предстоятеля, ключовим історичним моментом, де не просто трансформація українського громадянського суспільства показала себе, а це громадянське суспільство утвердилося і заявило про себе на весь світ, це був Майдан. Бо Майдан започаткувало громадянське суспільство, сказав глава УГКЦ. І саме це громадянське суспільство стало лідером суспільних процесів, лідером зміни світогляду сучасного українця.

«Насамперед, вважаю, ми стали свідками народження нового поняття українського народу. Хтось говорить про народження нової політичної нації в Україні. І дуже важливо, що це поняття «політична нація» не ексклюзивне, мовляв, ось ті етнічні українці сьогодні є його основою. Абсолютно ні. Сьогодні почуваються українськими патріотами всі громадяни вільної незалежної України», – сказав Святослав.

«Я завжди, – продовжив глава Церкви, – шокую різних співрозмовників за кордоном, які живуть у парадигмі протистояння з «російським світом» і кажуть: ось, ви воюєте проти росіян. Я кажу: ні, цілком ні. Сьогодні значна частина тих, хто вмирає за вільну і незалежну Україну, є російськомовними. Ми завдячуємо першим героям, які віддали своє життя на Майдані, які не були за етнічним походженням українцями. Тому сьогодні поняття нового українського суспільства є інклюзивне. Усі ті люди, які не хочуть регресу в радянські часи, почуваються українськими патріотами. Гадаю, це дуже позитивна зміна».

«Друга важлива річ, – вважає Святослав, – сьогодні громадянське суспільство є далеко попереду політиків і державних чиновників. Якщо ми сьогодні зіставимо спосіб мислення і діяльності волонтерів, активістів і навіть релігійних діячів, ми побачимо, що наша політична еліта, яка ще є елітою під знаком запитання, відстає на покоління. А державний механізм виглядає як якісь викопні рештки з попередньої епохи радянської системи».

Глава УГКЦ пояснює, чому сталося так, що не політична еліта формує сенси в українському суспільстві: це, зокрема, тому, що українські еліти довго були чужими. Вони належали до чужих народів. Часто ставали інструментами в руках загарбників. І тому, починаючи ще з козацької України, боротьба за свою державу була боротьбою за нові еліти. На думку Святослава, ті еліти народжувалися не згори, а з нутра цього народу. «Гадаю, ми ще до сьогодні шукаємо за справжньою народною українською елітою. Але я оптиміст. Сьогодні справді є дуже багато людей, які є активними громадянами своєї держави», – додав лідер греко-католиків.

Теги: