Радник очільника МВС Антон Геращенко закликав представників українських партій уникати агресії по відношенню до учасників Всеукраїнської хресної ходи УПЦ. Також радник голови СБУ Юрій Тандіт не підтвердив наявність фактичних провокацій з боку учасників ходи, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

В МВС і СБУ закликають не напружувати ситуацію навколо хресної ходи УПЦРадник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко прокоментував закиди в бік УПЦ, які останнім часом розповсюджуються щодо Всеукраїнсього хресного ходу.

Зокрема, представник МВС в першу чергу закликав представників українських політичних партій і суспільних організацій не вдаватися до агресії і не чинити провокацій щодо молитовної ходи.

«Ми не можемо заборонити якій-небудь конфесії проводити свої заходи, якщо вони не порушують суспільний порядок. Так влаштована демократія», – наголосив радник міністра. Він також зауважив, що «МВС та СБУ роблять свою справу», та відзначив, що співробітники правоохоронних органів уважно стежать за ситуацією навколо хресного ходу.

Працівникам МВС відомі деталі того, що відбувається під час ходи, зауважив радник очільника МВС. Разом із тим він запевнив, що Служба безпеки та Міністерство внутрішніх справ будуть намагатися не допустити провокацій та нападів на учасників хресного ходу.

Ці слова підтвердив інший радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко, який зазначив, що представники Національної поліції та інших силових структур України супроводжують Всеукраїнську хресну ходу. «Вони стежать за дотриманням законів, громадського порядку і захищають від злочинних посягань», – сказав радник міністра.

В МВС і СБУ закликають не напружувати ситуацію навколо хресної ходи УПЦТакож радник голови СБУ Юрій Тандіт в інтерв’ю інтернет-виданню «Обозреватель» не підтвердив наявність фактичних провокацій з боку учасників акції УПЦ, які б трактувалися як загроза для цілісності України. На його думку, для провокацій з боку іноземних спецслужб можна використати будь-який привід. Однак «потрібно розрізняти питання, пов'язані з вірою, і питання, повязані зі спецопераціями, які можуть проводити російські спецслужби».

У цьому контексті Юрій Тандіт запевнив: «Істинні віряни дуже патріотично налаштовані, тому що за всіма християнськими канонами потрібно приймати ту владу, яка є. Я говорю про сьогоднішній день. Серед тих християн, які ходять у УПЦ МП, є багато людей, які захищають Україну зі зброєю в руках, які на Сході борються за цілісність нашої країни. І серед священиків я зустрічав багато людей, які не згодні з політикою Російської Федерації».

Юрій Тандіт також наголосив, що у випадку провокацій СБУ «діятиме в рамках закону».

Разом з тим стало відомо, що 12 липня ввечері молодики в камуфляжній формі з «Правого сектору», а також активісти, яких сайт УПЦ називає "підкупленими", вчинили провокацію під час хресного ходу. На кордоні Харківської та Полтавської областей вони, ідучі паралельною колоною з паломниками, викрикували лайливі образливі лозунги та всілякі наклепи, залякували вірян.

Згодом, після прибуття в Чутово, де у місцевому храмі був звершений молебень та приготовлена трапеза, провокатори безкарно продовжували ображати віруючих наклепницькими вигуками. Однак через деякий час сховали свою атрибутику та розійшлися. Учасники хресної ходи були вкрай вражені тим, що місцеві, які брали учать у провокації, після «відпрацьованої акції» отримували від «Правого сектору» грошову винагороду. Окрім того, деякі з провокаторів після цього посідали за один стіл з вірянами вечеряти.

Теги: