В парламенті обговорюють законопроекти про медичне і військове капеланствоУ Верховній Раді зареєстровано проект змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо запровадження душпастирської опіки в сфері охорони здоров'я. Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності розглянув законопроект № 1153 щодо запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових і правоохоронних органах, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Ініціаторами законопроекту № 4987 про медичне капеланство виступили 21 народний депутат (Ольга Богомолець, Павло Унгурян, Оксана Корчинська та інші) майже з усіх парламентських фракцій і груп, у тому числі більшість членів профільного Комітету ВР з питань охорони здоров'я, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Проект надає визначення поняттю "душпастирська опіка":

“Діяльність в закладах охорони здоров'я священнослужителів (капеланів), уповноважених релігійними організаціями, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, спрямована на забезпечення релігійних та духовних потреб пацієнтів, членів їх сімей, а також працівників закладів охорони здоров'я”.

Пропоновані зміни передбачають, що “держава сприятиме забезпеченню свободи совісті і віросповідання, гармонізації державно-конфесійних відносин, координації міжконфесійної співпраці та розвитку душпастирської опіки в сфері охорони здоров'я”.

Для координації заходів душпастирської опіки в сфері охорони здоров'я Міністерство охорони здоров’я створить дорадчий орган – Душпастирську раду, до складу якої будуть включені представники заінтересованих релігійних управлінь і центрів.

Священнослужителі (капелани) зможуть здійснювати свою діяльність на волонтерських або на громадських засадах.

Водночас заклади охорони здоров’я отримають право приймати на роботу священнослужителів (капеланів) для здійснення душпастирської опіки за умови, якщо вони пройшли спеціальну підготовку, відбірані й уповноважені релігійними організаціями.
 
Порядок спеціальної підготовки і діяльності, права та обов’язки священнослужителів (капеланів) визначить МОЗ України в Положенні про душпастирську опіку в сфері охорони здоров’я.

Про необхідність запровадження капеланства (військового, пенітенціарного, медичного) вже багато років наголошують представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Зокрема, у січні 2016 року Всеукраїнська міжконфесійна конференція об’єднала медичних капеланів, науковців, медиків та представників влади навколо питання про законодавче запровадження медичного капеланства в Україні. У травні 2009 року при МОЗ України було створено спеціалізовану Громадську раду з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, робота якої була призупинена у зв’язку з постійними кадровими змінами в міністерстві.

Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності розглянув законопроект № 1153 щодо запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових і правоохоронних органах. Суть запропонованих змін на засіданні 13 липня представив їх ініціатор  Юрій Мірошниченко.

В обговоренні взяли участь представники Міністерства оборони України, Міністерства культури України, Ради у справах душпастирської опіки при Міноборони, Інститут релігійної свободи.

Народні депутати України – члени Комітету наголошували на актуальності створення інституту військового капеланства. Зазначалося, що особливої гостроти воно набуло у зв’язку з військовою агресією Росії на сході України.

За результатами дискусії Комітет вирішив доручити Підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій на чолі з депутатом Віктором Єленським вивчити європейський досвід законодавчого урегулювання створення та функціонування інституту капеланства, розробити правові механізми у цій сфері з урахуванням поточних потреб та пропозицій релігійної спільноти. Для роботи в підкомітеті будуть залучені народні депутати України, представники міністерств і відомств, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, Інститут релігійної свободи тощо.

Раніше Рада у справах душпастирської опіки при Міноборони вже розробила власний проект Закону України «Про військове капеланство», який враховує нинішній досвід створення капеланської служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Теги: