17-18 жовтня Патріарх Філарет провів у Києві зустрічі з послом Великої Британії в Україні Джудіт Гоф і послом США в Україні Марі Йованович, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Глава УПЦ КП — послам США і Британії: РПЦ не помічає російсько-української війни17 жовтня 2016 року Патріарх Філарет зустрівся з послом Великобританії в Україні Джудіт Гоф. Остання запевнила Патріарха Філарета в тому, що уряд Британії й надалі підтримуватиме Україну й закликатиме своїх міжнародних партнерів надавати політичну та всебічну підтримку Україні.

Також вона навела слова міністра закордонних справ Великобританії Бориса Джонсона, які він недавно сказав під час відвідин України, що Великобританія також буде підтримувати Україну у її євроінтеграційних прагненнях і ні в якому випадку не буде послаблювати санкцій проти Росії. Посол розповіла Патріарху Філарету, що її держава продовжує тиснути на Росію та сепаратистів, щоб примусити їх виконувати всі пункти Мінських угод, особливо ті, які стосуються припинення агресії на сході України.

Джудіт Гоф поділилася з Патріархом Філаретом своїми думками відносно візиту російського Патріарха Кирила до Великобританії, який триває цими днями, та зазначила, що природа такого візиту не є політичною. У відповідь глава УПЦ КП наголосив, що Церква покликана для того, щоб говорити правду завжди, не залежно від умов свого існування. А Російська Церква правди не говорить. І коли на сході України відбувається російська експансія, то російська Церква запевняю весь світ, що насправді в Україні відбувається громадянська війна. Також з високих міжнародних трибун Росія переконує європейське суспільство в тому, що в Україні почалося гоніння православних Московського Патріархату, чого в реальності нема, сказав Філарет. Адже Україна твердо стоїть на засадах толерантності та рівного ставлення до всіх Церков та релігій.

Він розповів Джудіт Гоф про свої недавні відвідини зони проведення АТО на Донбасі та поділився своїми спостереженнями, що у порівнянні з початком 2014 року, коли тільки почалася російська агресія, зараз українська армія стала сильнішою, а вояки стали більш вмотивованими та сильним духом. Кожен воїн в лавах української армії добре розуміє, що слід твердо відстоювати незалежні засади існування держави та вірити, що переможе правда, а отже і Україна, яка стоїть на боці правди.

Патріарх також розповів про процес виходу вірних із юрисдикції Московського Патріархату та приєднання до Церкви Київського Патріархату, який, за його словами, відбувається в основному мирно. Завдяки війні, сказав він, український народ зробив вибір на користь української Церкви: "Тепер народ зрозумів, яка Церква разом з народом України, а яка підтримує агресора. Проте ми прагнемо мати добрі стосунки з Церквою Московського патріархату, адже це сприятиме швидкому об’єднанню Церкви в Україні. І, не дивлячись на протести Москви, Церква в Україні в близькому майбутньому все таки об’єднається в Єдину Помісну".

Філарет подякував Джудит Гоф за солідарність та всесторонню підтримку України з боку Великобританії.

Наступного дня, 18 жовтня, під час зустрічі з послом США в Україні Марі Йованович, глава УПЦ КП і посол обінялися думками щодо стану та перспектив розвитку міжцерковних і державно-церковних відносин в Україні. "Україна переживає складні часи і Церква в Україні знаходиться в складному положенні" – сказав Патріарх Філарет. Він наголосив, що Київський Патріархат не захоплює храмів Московського Патріархату, а вірні, які не бажають бути в Московському, переходять до Київського Патріархату.

"Якби в Україні була одна Православна Церква, то війни б не було, бо Росія б не мала в Україні підгрунтя для підтримки. Зараз Росія має підтримку – це Московський Патріархат з одного боку, прокремлівські росіяни – з іншого та прихильники колишнього Радянського Союзу – з третього", – зауважив Предстоятель Київського Патріархату, а також наголосив, що сильна українська держава буде стримувати Росію від агресії.

"Погоджуюсь, що сильна Україна – це необхідно. Сильна Україна – це та, яка має захистити себе від агресії і бути сильною зсередини", – сказала Марі Йованович. Патріарх висловив міркування, що корупція є більшим ворогом ніж Росія і зараз йде боротьба з корупцією, зокрема УПЦ КП активно виступає проти корупції.

"Я бачила, що ви були в зоні проведення антитерористичної операції. Я вважаю, що українські воїни оцінили ваш приїзд", – сказала посол США в Україні. У відповідь владика сказав: "Поява там Патріарха підняла настрій та дух захисників Батьківщини".

Учасники зустрічі висловили надію, що в Україні запанує мир й Сполучені Штати Америки роблять все, щоб підтримати Україну.

Патріарх Філарет висловив подяку послу за підтримку з боку США та побажав Марі Йованович Божого благословення й успіхів у дипломатичній службі в укріпленні стосунків між Україною та Америкою. Наприкінці зустрічі він подарував послу нові друковані видання Київської Патріархії.

Теги: