Комітет католицької освіти Європи вперше провів генеральну асамблею в КиєвіНа запрошення УГКЦ 28-29 жовтня 2016 року в Києві відбулася 88 Генеральна Асамблея Європейського Комітету Католицької освіти (CEEC). Головні теми Асамблеї торкалися автономії католицької освіти в Європі та міжкультурного та міжрелігійного діалогу в католицькій школі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Вперше європейська зустріч відбулася в Україні. На зустріч прибули 34 представники з 21 країни Європи на запрошення УГКЦ через Комісію у справах освіти та виховання.

Верховний архієпископ УГКЦ Святослав відкрив роботу Асамблеї привітанням гостей-учасників зустрічі та ознайомив їх зі станом та перспективами католицької освіти в Україні. Він також відповів на запитання учасників. У своєму слові глава УГКЦ сказав: "Ваша присутність тут дуже важлива, бо Ви підтверджуєте, що можливо бути одночасно європейцем і християнином, а католицька освіта надає не лише компетенції, а й високий рівень формації та виховання, і, водночас, дружнє та мирне середовище для розвитку всіх учасників християнського освітнього закладу".

Також Святослав зазначив, що УГКЦ має що сказати сьогодні суспільству, і не лише суспільству, а  й цілій світовій спільноті, і наголосив на необхідності плекати простір свободи, відкритості, гідності та безпеки в шкільному середовищі.

За словами глави УГКЦ, Революції гідності захистила європейські цінності та права людини в українському суспільстві, знаком яких були приватні католицькі школи:«Католицька освіта в  Україні сьогодні відкрита на автентичні цінності, такі як гідність особи, права людини, дія закону, а також – Закон, який впорядковує, тобто, на справжні цінності християнської Європи».

28 жовтня також відбулась зустріч представників Європейського Комітету з Володимиром Ковтунцем, першим заступником міністра освіти та науки України. Учасники європейської зустрічі цікавились як проходить процес демократизації освітньої галузі в Україні та як забезпечено право батьків на можливість вибору християнської освіти для їхніх дітей у католицькиїх школах. 

Заступник міністра розповів гостям, що уряд здійснює послідовні кроки в напрямку переформатування української освіти, готуючи новий закон про початкову та середню освіту. Володимир Ковтунець наголосив: "Стратегія Міністерства сьогодні – це концепція нової школи, мета якої – дати дітям компетенції, виховання та сформувати цінності. Працюємо над новими освітніми стандартами і не уявляємо собі сьогоднішній розвиток освіти без співпраці з Церквою".

Теги: