Голова парламенту розповів на Всеукраїнській Раді Церков про скорий приїзд Патріарха ВарфоломіяГолова Верховної Ради України провів у четвер, 24 листопада, зустріч з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій України (ВРЦІРО) з нагоди 20-ліття її діяльності. Під час зустрічі він висловив вдячність релігійним організаціям за їхню послідовну діяльність у забезпеченні консолідації суспільства, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

«Завдяки спільній молитві вистояв Майдан, зміг протистояти агресії", – сказав А.Парубій і додав, що релігійні організації у тяжкий час випробувань у державі забезпечують мир і спокій у суспільстві.

Він повідомив про результати зустрічі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм у Стамбулі. За його словами, Патріарх Варфоломій просив передати вітання і благословення для всіх і просив подякувати депутатам, які проголосували за звернення щодо надання автокефалії Українській Церкві. «Патріарх Варфоломій добре обізнаний із ситуацією в Україні та відслідковує її. Він бачить зміни, які відбулися в Україні за останні три роки, і погоджується, що українці консолідувалися, а Україна стала сильнішою", – зазначив голова Парламенту та висловив сподівання, що Патріарх Варфоломій найближчим часом зустрінеться з ВРЦІРО.

А.Парубій нагадав, що запросив Патріарха Варфоломія відвідати з візитом України. «Патріарх Варфоломій дав добро на такий візит в Україну. І я сподіваюся, що найближчим часом ми зможемо провести зустріч Всеукраїнської ради церков з патріархом Варфоломієм».

Під час розмови голова Верховної ради підкреслив, що російський агресор намагається розхитувати міжконфесійний мир для Голова парламенту розповів на Всеукраїнській Раді Церков про скорий приїзд Патріарха Варфоломіядестабілізації ситуації в Україні. Він наголосив на важливості «протидії екстремізму, особливо у його релігійних проявах». «Світ має жахливі приклади релігійного фанатизму та екстремізму, які призводять до конфліктів та війн», – зазначив голова парламенту.

За його словами, російський агресор докладає багато зусиль і великі кошти для того, аби використати релігійні почуття для дестабілізації ситуації в Україні та розхитування міжконфесійних відносин. «Нашими спільними зусиллями ми не дали окупанту цього зробити», - наголосив голова Верховної Ради.

Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Патріарх Філарет зауважив, що нині, коли «агресор побачив, що зброєю він не може взяти Україну, то спрямовує свої зусилля, щоб дестабілізувати українське суспільство зсередини».

«Наше завдання полягає в тому, аби підтримувати єдність українського народу, насамперед, у захисті своєї Української держави», – сказав Патріарх Філарет. Він додав, що необхідно не лише консолідувати суспільство, але й побороти «внутрішнього ворога» – корупцію. Глава УПЦ КП також висловився за необхідність законодавчого закріплення інституту капеланства, «аби капелани були захищені і їхня діяльність здійснювалась у рамках закону».

Представники духовенства різних конфесій обговорили питання духовності, релігійних свобод і діяльність релігійних організацій, яка б була спрямована на зміцнення держави і моральних основ суспільства. Вони висловились за посилення діалогу між владою і суспільством.

З благословення глави УПЦ (МП) митрополита Онуфрія в засіданні взяв участь вікарій Київської митрополії єпископ Ірпінський Климент (Вечеря).

Теги: