Єпископи УГКЦ готуються до Синоду, обговорюють з міністром культури церковно-державні відносини і критикують гендерні теорії5-6 грудня у Києві під проводом глави УГКЦ відбувається 18-та сесія Постійного Синоду Української Греко-Католицької Церкви. Основним питанням, яке розглядає ця сесія, є підготовка до чергового Синоду єпископів УГКЦ, який проходитиме у вересні 2017 року, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Владики, зокрема, заслухали повідомлення про стан підготовки головної теми Синоду, а саме про «Молитовне життя УГКЦ». Про це членів Постійного Синоду поінформував владика Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої літургійної комісії та відповідальний за підготовку головної теми Синоду єпископів 2017 року.

Окрім цього, Постійний Синод заслухав звіти Патріаршої комісії у справах монашества [голова – вл. Михайло (Бубній)], Ради у справах євангелізації при главі УГКЦ [голова – вл. Йосафат (Мощич)] та новоствореного Відділу соціального служіння, про плани подальшої діяльності якого cинодальних jтців поінформував вл. Василь Тучапець, екзарх Харківський.

Постійний Синод вирішив запросити гостей на Синод єпископів 2017 року, а зокрема – представників Маронітської та Вірменської Католицьких Церков, а також східних католицьких єпископів, які діють на території Італії та представника Іспанської єпископської конференції.

5 грудня членів Постійного Синоду відвідав та мав з ними робочу зустріч міністр культури України Євген Нищук. Гість відзначив важливу роль, яку відіграють Церкви і релігійні спільноти в житті українського суспільства та у становленні української держави, а зокрема підкреслив внесок УГКЦ в духовне відродження українського народу на рідних землях та і поселеннях сущого.

Глава УГКЦ повідомив міністра культури про плани відзначення 125-ліття від дня народження ісповідника віри Патріарха Йосифа Сліпого, яке припадає на 17 лютого 2017 року. Сторони погодилися об’єднати зусилля задля популяризації постаті та подвижницького діла, яке довершив Патріарх Йосиф у буремні роки панування комуністичного режиму в Україні. Окрім цього, члени Постійного Синоду обмінялися з міністром культури думками щодо подальшого розвитку церковно-державних відносин в Україні та на міжнародному рівні.

Окрім того, владики Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного архіиєпископства УГКЦ виступили з Посланням стосовно небезпеки гендерної ідеології. Вони пишуть, що «теорії гендеру провадять до розбещеності та деморалізації, що загрожує розчаруванням та самознищенням людського роду».

На думку єпископів, насамперед, гендерні теорії заперечують існування сотворених чоловіка і жінки, стверджуючи, що є лише людина із здатністю до самотворення (самоперетворення) на чоловіка, жінку чи якесь інше буття.

Окрім того, пишуть вони, ідеологія гендеру не відповідає об’єктивним науковим даним, спираючись на суб’єктивні гіпотези та псевдонаукові твердження зацікавлених сторін.

Теги: