Мінкультури терміново перераховує храми — УПЦ нервуєМіністерство культури України розповсюдило циркулярний лист, спрямований до Київської міської та обласних державних адміністрацій, з вимогою у місячний термін повідомити про кількість зареєстрованих громад УПЦ (МП), кількість культових будівель цієї релігійної організації та площу виділеної для неї землі. Лист підписаний першим заступником міністра С.В. Фоменко, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

С. Фоменко обґрунтовує необхідність такої інформації метою "недопущення конфліктних ситуацій та своєчасного реагування". На що саме представник Мінкульту збирається своєчасно реагувати у листі не уточняється. Але для УПЦ  виглядає дивним "бажання так ретельно порахувати майно лишень однієї з понад сотні конфесій, які діють в Україні", зауважує сайт УПЦ.

"Водночас, беручи до уваги тісні зв’язки С. В. Фоменко з одіозним нардепом Єленським, не важко простежити в розісланому циркулярі прагнення створити підґрунтя для просування в життя скандальних законодавчих ініціатив Єленського, діяльність якого у Верховній Раді запам’ятається виборцям лише публічними образами та наклепами на адресу мільйонів вірян УПЦ", - продовжує сайт УПЦ, вказуючи на зареєстрований ним рініше законопроект №4128 про зміну підпорядкованості громад релігійним центрам.

"Не менш цікавою є вимога пані Фоменко до обладміністрацій про звітування щодо виділених коштів для проведених спільних з УПЦ культурних, соціальних та благодійних заходів. Адже вже не перший рік прослідковується тенденція штучного усування найбільшої української конфесії з публічного поля та лобіювання держструктурами представників так званого Київського патріархату", - зазначає сайт УПЦ.

З огляду на "відверте порушення законодавства чиновниками Мінкульту внаслідок упередженої відмови в реєстрації статутів релігійних організацій УПЦ, створюється враження, що головним завданням цієї державної установи є боротьба з Українською Православною Церквою", робить висновок сайт УПЦ.

Теги: