На попередню заяву з Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ про те, що раніше "наша громада виказала жест братньої любові і порозуміння, висловивши згоду на використання цього храму громадою Української Православної Церкви (Московського патріархату), допоки вони не збудують свого храму", а "на даний час православна громада збудувала свій храм, в якому відбуваються богослужіння, тому ми вже давно очікуємо... коли храм Благовіщення Пресвятої Богородиці... буде повернений законним власникам”, Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ заявив, що не знає такої домовленості.

"Релігійна громада УПЦ користується приміщенням Благовіщенського храму на законних підставах з 1990 року. На сьогоднішній час Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ не надала жодних юридичних підтверджень факту передачі в користування даного храму релігійній громаді УПЦ з умовою в майбутньому повернути цей храм УГКЦ. Якщо згадана греко-католицька єпархія вважає храм Благовіщення Пресвятої Богородиці своїм храмом, то слід доводити свою правоту у цивілізований спосіб, тобто через суд", - говориться у заяві ВЗЦЗ УПЦ.

"Також вважаємо недоречними і несвоєчасними заклики в даній заяві до відновлення історичної справедливості, яка згідно зі змістом заяви, полягає в тому, що громада УПЦ повинна повернути храм, який колись нібито належав УГКЦ", - наголошується у документі і вказується, що в Києві деякі храми, що історично належали православним громадам, зараз перебувають у підпорядкуванні УГКЦ.

Зазначається, що попри "миролюбиву позицію", викладену в офіційній заяві Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, остання "не пояснює участі у цьому конфлікті священників УГКЦ, які провокують та закликають до захоплення храму релігійної громади УПЦ". Окрім того, зазначається, що "зі сторони духовенства та вірних УГКЦ також лунають погрози захопити інший храм УПЦ в м. Коломия, а саме – Свято-Успенський собор".

Відтак Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ закликає провід УГКЦ, а також керівництво Коломийсько-Чернівецької єпархії, "спокійно і виважено, в дусі християнської любові та поваги" підійти до вирішення цього питання.

Теги: