14 червня у коментарі глави УГКЦ верховного архієпископа Святослава про ставлення Католицької Церкви до біометричних паспортів зазначається: «У понятті «біометричний паспорт» немає жодного релігійного підґрунтя. Тому не бійтеся!».

«Українців прагнуть тримати в постійному страху через те, що хтось може відкривати нам двері в Європу, у вільний світ. Я сам маю біометричний паспорт Ватикану. Тому не бійтеся!» − зазначив Святослав.

У березні 2017 року такі ж думки висловив голові Державної міграційної служби України Максиму Соколюку глава УПЦ Київського Патріархату владика Філарет. Максим Соколюк після спілкування з ним повідомив, що Філарет вже отримав біометричний паспорт для виїзду за кордон з відбитками пальців та не бачить в цьому ніякої загрози чи проблеми. «Патріарх Філарет також повідомив мене і надав дозвіл оприлюднити інформацію, що сам отримав у 2016 році біометричний паспорт для виїзду за кордон з відбитками пальців. І не бачить в цьому ніякої особистої загрози або проблеми», - зазначив голова ДМС.

В УПЦ (Московського Патріархату) більш складна позиція. У вересні 2016 року в Києво-Печерській лаврі відбувся круглий стіл з питань духовної безпеки в інформаційному суспільстві. Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) нагадав позицію РПЦ, що «не слід боятися зовнішніх символів і знаків», бо печать антихриста не може бути поставлена ​​людині проти її волі. Водночас він зазначив, що «Ніякі новітні технології не можуть бути безальтернативними. Кожен громадянин має право обирати ту чи іншу систему обліку... У разі неприйняття громадянином таких технологій, держава повинна забезпечити йому рівні права з іншими членами суспільства. Людина не може позбавлятися прав або втрачати доступ до тих чи інших послуг у разі відмови від новітніх технологій обліку».

Глава Богословсько-канонічної комісії УПЦ митрополит Августин (Маркевич) пояснив, чому для «ревних віруючих» так важлива альтернатива новим технологіям засобів обліку громадян. «Святе Письмо чітко вказує, що апокаліптичні знаки будуть універсальними, обов'язковими для всіх. Саме тому Церква неодноразово наголошувала на необхідності альтернативи будь-яким ідентифікаторів особистості. Наявність альтернативи робить їх необов'язковими, що, в свою чергу, є необхідним відмінністю між ідентифікатором особистості і «ім'ям звіра», на яке зазначено в одкровенні апостола Іоанна Богослова », - сказав митрополит Августин.

Фото dt.ua

Теги: