У синодальних засіданнях брали участь усі діючі єпископи Києво-Галицького Верховного архієпископства УГКЦ, окрім відсутнього з поважних причин владики Степана (Менька). На синодальних засіданнях також був присутній запрошений владика Мілан (Шашік), єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії.

Головною темою цієї сесії Синоду було молитовне життя Церкви та літургійні питання. Перед початком синодальних засідань з цих питань було проведено для членів Синоду відповідний семінар, який підготувала Патріарша літургійна комісія під проводом владики Венедикта (Алексійчука). Доповідачами на семінарі були співробітники Патріаршої літургійної комісії отець Василь Рудейко і пан Максим Тимо. Предметно дослідивши та обговоривши ці питання, Синод прийняв рішення, які сприятимуть оживленню молитовного життя в Києво-Галицькому Верховному архієпископстві УГКЦ та будуть значними елементами реалізації Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом».  

Синод на цій сесії опрацьовував низку проектів майбутніх церковних документів. Зокрема, було розглянуто та прийнято у другому читанні Душпастирський порадник «Покликання мирян до участі в суспільно-політичному житті країни»; було прийнято дидактичні матеріали для курсів постійної формації священиків на тему таїнства покаяння та рекомендовано їх для вжитку священнослужителям у душпастирській практиці; було прийнято в першому читанні душпастирські вказівки щодо йорданських відвідин.

Синодальні отці роздумували над справою міжконфесійних відносин, головно в контексті останніх подій, які відбувалися навколо храму Благовіщення Пречистої Діви Марії, що на кладовищі «Монастирок» в м. Коломия Івано-Франківської області. Синод ствердив, що й надалі УГКЦ в Україні робитиме все можливе, щоб уникати силового протистояння і міжконфесійних конфліктів та не прагне захоплювати силою храми чи будь-яке інше майно.

У контексті розгляду питання про діяльність комісій Верховного архієпископства про діяльність Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» доповів її голова − о. Михайло Мельник.

У розділі розгляду інших тем для обговорення було заслухано та схвалено звіт про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях, який склав її голова − владика Богдан (Манишин).

Синод звернув увагу на відзначення Католицькою Церквою 100-річчя об’явлень Пресвятої Богородиці у Фатімі (Португалія) та звернувся із заохотою до парафіяльних священиків кожного 13 числа місяця, від липня до жовтня 2017 року проводити моління за мир в Україні і світі та розвиток євангелізації.

У розділі економічного блоку питань про діяльність та успіхи Недержавного пенсійного фонду «Покрова» доповів голова Ради цього заснованого Церквою фонду − отець Роман Небожук.

77-му сесію Синоду вирішено провести у грудні 2017 року.

Теги: