Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуку владика Борис (Ґудзяк), єпарх єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії.

За словами єпископа, під час офіційного візиту до Франції, Президент Порошенко відвідав містечко Санліс, де поклав квіти до пам'ятника Анни Київської, королеви Франції. Саме в цьому старовинному місті під Парижем мешкала українська княжна, тут заснувала монастир і звідси впливала на політичне та суспільне життя французького королівства. «Візит Президента став вагомим внеском у поширення свідомості про спадщину Анни Ярославни Королеви Франції», – підкреслив владика Борис.

Єпископ розповів, що після відвідин Колегії святого Вінкентія, на місці якої стояв заснований Анною монастир, Президент помолився в храмі Святих Бориса і Гліба, ознайомився з проектами Культурного центру Анни Ярославни і провів робочу розмову з ним та керівниками центру Анною Кантер, Вікторією Делінджер, Стефаном Дуніковським та о. Михайлом Романюком.

«Президент підкреслив символізм постаті королеви Анни для сучасної українсько-європейської тотожності, для українсько-французьких стосунків, а також для великої української громади, яка проживає в Європейському Союзі. Петро Порошенко задекларував конкретну підтримку Українському культурному центру Анни Ярославни при храмі Святих Бориса і Гліба, який єпархія з допомогою жертводавців зі Львова, Києва, Франції та інших країн придбала 2013 року», – написав єпископ.

Під час робочої розмови з владикою Борисом Президент підтвердив свою готовність особисто долучитися фінансово до спорудження частини культурного центру. Він також підтримав ініціативу єпарха щодо стратегічної співпраці державних і дипломатичних установ України з Церквами та українськими громадськими організаціями в Європейській спільноті. Глава держави зацікавився ідеєю Форуму європейської ідентичності, який Паризька єпархія планує провести на початку 2019 року у французькій столиці.

“Сьогодні, коли є війна в Європі, коли одна європейська країна зазнає зовнішньої агресії, коли терористи завдають болісних ударів у різних європейських країнах, коли після 70 років інтеграції починаються відцентрові процеси в європейському суспільстві, спільна застанова над християнським корінням континенту може бути змістовним і важливим внеском України в майбутнє Європи XXI століття», – підкреслив мету Культурного центру, української церкви в Санлісі та інших ініціатив єпархії владика Борис (Ґудзяк).

Владика Борис представив Президентові України також ідею братства князів-страстотерпців Бориса і Гліба, українських святих, яка матиме за мету скріплювати здорову чоловічу тотожність. Це братство, яке ініціюють разом владика Гліб (Лончина) із Лондона та владика Борис, шукатиме відповіді на виклики постмодерної, глобалізованої культури.

Петро Порошенко привітав настоятеля храму отця Юрія Лещинського та священиків єпархії та високо оцінив діяльність новоствореного Центру і єпархії. “Я б хотів окремо подякувати моєму великому другу Борису (Ґудзяку) за його невтомну працю, бо через його ім’я, його велику діяльність є присутність нашої держави у Франції та інших країнах”, – зазначив Петро Порошенко.

Це не перше знайомство Петра Порошенка із Санлісом, він тут бував на святкуванні Днів Анни Ярославни в травні 2013 року, проте вперше відвідав містечко в статусі Президента і в рамках офіційного візиту до Франції.

Теги: