Глава української держави подякував зарубіжним українцям за підтримку та допомогу. "Ніколи в історії української держави після відновлення незалежності Україна не відчувала настільки великої допомоги та єдності всіх українців у світі, спрямованих на реалізацію завдань, з якими стикається сьогодні українська держава", - підкреслив він. Петро Порошенко нагадав про створення нової української армії, зокрема, за сприяння українців діаспори. Глава держави відзначив кроки конгресу США для допомоги Україні, включаючи рішення про надання оборонного озброєння.

"Це не просто позиція, яка допомагає збільшити ціну, яку російський агресор платитиме за наступ. Це також відкриває можливість для Сполученого Королівства, Канади та інших країн надавати таку саму допомогу для нас. Ми чекаємо на політичне рішення Сполучених Штатів", - сказав Президент, додавши, що на переговорах вже досягнуто величезний прогрес.

Він підкреслив: "Ще одне значення оборонного озброєння - це не просто протитанкові ракети Явелін, ми виробляємо ракету "Стугна", яка має інший принцип, але все ще дуже ефективна. Ми говоримо про радіоелектронну систему ведення бойових дій, яка представляє незаперечні докази злочинів Росії в світі - звідки вони відкривають вогонь, щоб убити наших мирних жителів, де і коли, яким є калібр важкого озброєння, який вони нанесли всупереч мінським угодам. Зрештою, ці докази допоможуть нам сформувати правову позицію, коли злочини Росії будуть розглянуті в Гаазі". Президент підкреслив, що "це не просто зброя, а правовий інструмент захисту української позиції".

"Українці - це мирний народ. Ми не хочемо когось вбивати, але наша держава заплатила величезну ціну - загинуло понад 10 тисяч українців, у тому числі 2700 українських воїнів », - зазначив Петро Порошенко. Він підкреслив, що українці є європейською нацією, і дякують українській діаспорі в Європі за спільну роботу, яка дозволила ратифікувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом та початок її реалізації.
 
Глава держави поінформував про хід реформ в Україні. Зокрема, нещодавно була схвалена реформа освіти. Президент додав, що Верховна Рада продовжуватиме розглядати судову реформу щодо створення незалежної судової установи та повернення права українцям на правду.

Президент звернув особливу увагу на важливість підтримки кримських татар. "Ми мусимо разом демонструвати, що проблема кримських татар є нашою спільною, що ми об'єднані і зберігаємо солідарність. Ми не збираємося миритися з діями агресора та окупанта", - зазначив глава держави.

Петро Порошенко також нагадав про 85-річчя Голодомору та про важливість визнання його геноцидом. "Ми не тільки захищаємо Україну та українців, які віддали життя за нашу незалежність, але також пам'ятаємо нашу історію", - сказав він.

Президент Українського конгресового комітету Америки Андрій Футей зазначив, що присутні на зустрічі українці доклали великих зусиль, щоб допомогти захищати права та свободи українців незалежно від місця проживання. Він запевнив: "Наша мета - це єдина спільнота, яка може впливати на рішення уряду та конгресу США стосовно їхньої зовнішньої політики та, таким чином, допомогти у ваших двосторонніх зусиллях". За його словами, вони будуть намагатися переконати американський уряд забезпечити Україну летальною зброєю, збільшити фінансування оборонної, енергетичної та гуманітарної допомоги, а також підтримати реформи.

На завершення зустрічі митрополит Антоній і архієпископ Даниїл обмінялися репліками з президентом України.

Теги: