В аеропорту митрополита Іларіона зустрічав генеральний консул Російської Федерації в Стамбулі. Увечері відбулася зустріч голови ВЗЦЗ з послом Росії в Туреччині О. Єршовим.

19 вересня митрополит Іларіон відвідав Константинопольську Патріархію. У Патріаршому соборі святого великомученика Георгія на Фанарі він вклонився мощам святителів Василя Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста, святої мучениці Євфимії Всехвальної та іншим святиням храму. Потім митрополита Іларіона прийняв патріарх Константинопольський Варфоломій.

У зустрічі також взяли участь митрополит Гальський Еммануїл, генеральний секретар Священного Синоду Константинопольського Патріархату митрополит Смирнский Варфоломій, архімандрит Віссаріон (Комзіас), секретар ВЗЦЗ з міжправославних відносин протоієрей Ігор Якимчук, співробітники ВЗЦЗ священик Анатолій Чуряков (в якості перекладача) і посол О. Єршов.

Митрополит Іларіон передав патріарху Варфоломію вітання від імені патріарха Московського Кирила і патріарший подарунок - альбом мініатюр-ілюстрацій Біблії, виконаних в техніці Палеха.

В ході тривалої бесіди були обговорені питання розвитку двосторонніх відносин між Константинопольським і Московським Патріархатами, а також сучасні проблеми міжправославної взаємодії.

Цього ж дня голова ВЗЦЗ відбув зі Стамбула.

Грецькі новинні агентства передають, що владика Іларіон передав патріарху Варфоломію запрошення від патріарха Кирила відвідати Москву. Але в новині сайту ВЗЦЗ цієї інформації немає.

Cпікер УПЦ Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) вважає: це може означати, що сторони не домовилися. За його спостереженнями, "побіжно це підтверджують і грецькі джерела, вказуючи на те, що питання візиту має обговорити Синод" Константинопольської Церкви.

Архієпископ Євстратій на своїй сторінці у Фейсбуці розвинув своє бачення проблемних відносин Москви і Константинополя. На його думку, "Москва надалі торгується через Критський Собор", прагнучи "виторгувати собі найважливіше: в обмін на приєднання до рішень Собору отримати гарантію невизнання автокефалії Церкви в Україні".

Крім того, "Патріарх Кирил грою навколо визнання рішень Собору фактично намагається поставити себе в роль «московського папи». Адже відомо, що в західній традиції тлумачення соборних механізмів вважається, що саме санкція Римського понтифіка надає рішенням Соборів остаточну легітимність. Так хоче вчинити і Кирил - якщо і погодитися на рішення Великого Собору 2016 р., то разом з цим показати, що без санкції Москви соборні рішення не можуть стати чинними".

Також, на думку архієпископа Євстратія, приводом для запрошення в Москву є не лише 100-ліття відновлення в РПЦ патріаршества, а й "500-ліття автокефалії РПЦ", яка з самого початку була оголошена у неканонічний спосіб, "та спробу Сталіна і МП під цю дату в 1948 р. провести в Москві власний «Вселенський Собор». А те, що Патріарх Кирил готує свій «Всеправославний Собор» – для мене цілком очевидно", вважає архієпископ.

Теги: