Зокрема, у стінах Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка професор Юрій Підлісний, керівник програми Українського католицького університету (УКУ) «Етика-Політика-Економіка», переконував, що Церква не може бути відділеною від суспільства. Тому кожен, хто вважає себе громадянином України, є творцем її суспільного життя. При цьому, зазначив він, не слід забувати, що кожен громадянин, який без сумніву є будівничим держави, має свою ідентичність та релігійне переконання і держава зобов’язана сприяти вільному його волевиявленню та всіляко сприяти цьому.

Протоієрей УГКЦ Михайло Димид, доктор канонічного права, розпочав свій виступ з актуальних запитань, які спонукали учасників до роздумів над католицькістю християнства (як західного так і східного), бо усі православні Церкви вважають себе також і католицькими (або кафоличними в залежності від грецької транслітерації). Аудиторію цікавило, чи є відмінності між католицькістю Східних Католицьких Церков (зокрема УГКЦ) та католицькістю Православних Церков? Чи сьогодні будь-яка православна (конфесійно) Церква має право і можливість самостійно прийняти рішення об’єднатись з католицькою (конфесійно) Церквою і які можливі наслідки такого рішення для повноти православ’я чи католицизму? Чи Церкви в Україні сьогодні є взаємно для себе конкурентами, чи навпаки братами у вірі, які покликані до спільного свідчення науки Ісуса Христа та творення бажаної Єдиної Помісної Церкви?

Протоієрей Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії УГКЦ, звернув увагу учасників круглого столу на вже існуючі пропозиції УГКЦ до інших конфесій щодо можливої практичної єдності Христової Церкви. Була згадана ідея архієпископа Любомира Гузара розпочати діалог над можливістю спільного співслужіння (сопричастя) між українськими Церквами ‒ спадкоємицями Володимирового Хрещення. Незважаючи на те, що пропозиція не була підтримана іншими Церквами, доповідач переконував, що не можна зневірюватись, але навпаки слід ще більш ретельніше шукати можливі механізми майбутньої єдності християн. Але поки що не знайдено жодної моделі об’єднання, яка була б прийнятною і гідною для усіх чотирьох українських конфесій, що колись належали до єдиної Київської митрополії, відзначив священик.

На завершення учасники зустрічі подякували доповідачам за змістовні доповіді та побажали продовжити дискусію над майбутнім розвитком розуміння Київської традиції та спільного свідчення своєї віри, яка бере свій початок від рівноапостольного князя Володимира.

Теги: