«Я хочу подякувати вам, Ваша Святосте, за підтримку та допомогу Україні. Нас відвідали два ваших посланці: спочатку кардинал П’єтро Паролін, Держсекретар Ватикану, а цього року – кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков. Тепер, Святіший Отче, діти очікують візиту свого батька», ‒ сказав Святослав.

Глава УГКЦ наголосив, що Мінські домовленості не функціонують і політики сьогодні не знають, як припинити війну в Україні, однак «наш народ вірить, що ваш візит, як посланця миру, може зупинити війну».

Папа Франциск запевнив владику Святослава про свою підтримку України та розповів: «Перед іконою, котру ви мені колись подарували в Аргентині, я щоденно запалюю свічку за мир в Україні й молюся за припинення війни».

Зустріч предстоятелів Східних Католицьких Церков зі папою Франциском відбулася в рамках Пленарної асамблеї Конгрегації для Східних Церков, котра триває у Ватикані з 9 по 12 жовтня.

Владика Святослав виступив на цьому заході з доповіддю про екуменічну місію Східних Католицьких Церков.

«Досвід останніх двох століть виразно показує, що у відновленні єдності чи сопричастя Церков християни поділяються на дві категорії: тих, хто прагне єдності, і тих, хто її не хоче», − наголосив глава УГКЦ, підсумовуючи своє звернення до учасників пленарного засідання.

«Якщо є бажання, завжди знайдуться необхідні засоби для його реалізації. Натомість, якщо такого бажання нема, наводиться низка причин – історичних, пасторальних, канонічних – для уникнення цієї єдності», − констатував предстоятель УГКЦ.

Справжній екуменізм, на думку Святослава, вимагає покори, але водночас і мужності простити і просити прощення: «Аргументи історичного минулого повинні застосовуватися виключно для того, щоб уникнути гріхів минулого в нашому  майбутньому».

У своїй доповіді він також представив екуменічну діяльність УГКЦ та запропонував конкретні кроки на шляху екуменічного діалогу.

Теги: