«Якщо під час вивчення на фракціях ми побачимо підтримку, ми в четвер (16 листопада) його зможемо поставити в досить прохідну частину і без великого палкого обговорення ухвалити по ньому рішення», – сказав Парубій.

Законопроект 2149 про вихідний 25 грудня запропонував внести на розгляд парламенту голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

«Пропонується 25 грудня Різдво Хрестове зробити вихідним днем так само, як 7 січня», – сказав Княжицький, додавши, що в Україні є багато римо-католиків, протестантів, які просять зробити цей день вихідним. Він підкреслив: «Це жодним чином не скасовує вихідний день 7 січня, але дає можливість святкувати Різдво Христове більше 30% українських громад. До речі, більшість православних церков світу святкують Різдво саме в цей день...».

В Україні вихідним є 7 січня, коли відзначають Різдво Христове за юліанським календарем (святкують РПЦ, Грузинська, Сербська, Єрусалимська Православні Церкви, а також Греко-Католицька Церква в Україні). Водночас Різдво, яке відзначають 25 грудня не лише римо-католики, але й протестанти і представники інших помісних Православних Церков, є в Україні робочим днем.

Ідея «оптимізувати» святкування Різдва в Україні не є новою, серед депутатів і громадськості також висловлювалась пропозиція про відмову від святкування релігійних свят за старим юліанським календарем і перейти на чинний – григоріанський, як у більшості країн світу.

Фото ukrinform.ua

Теги: