Як мовиться в тексті петиції (автор Вячеслав Толпиго), територія в центрі Києва, біля старовинних залишків Десятинної церкви, на якій незаконно побудована споруда — каплиця УПЦ (МП), належить до особливо цінних земель історико-культурного призначення та містить культурні шари Києва, є пам'яткою історіі національного та місцевого значень, належить громаді Києва і була передана в постійно користування НМІУ для висвітлення минувщини України та збереження цих пам'яток без зміни цільового призначення".

Слід зазначити, що рішення про заснування Десятинного чоловічого монастиря Пресвятої Богородиці на вказаній території було прийнято Синодом УПЦ (МП) ще у 2009 році за клопотанням архімандрита Гедеона (Харона), ініціатора і палкого прихильника відновлення діючої церкви на місці Десятинної. Всупереч українському законодавству на охоронній території було не тільки встановлено незаконну "тимчасову" культову споруду, а й формально засновано цілий монастир. Протягом всього часу існування "тимчасової" церкви навколо неї регулярно виникають конфлікти. Археологи, екологи і громадськість столиці часто порушують питання очищення місця від незаконної будівлі. Виходом з ситуації могло б бути компромісне рішення Синоду УПЦ (МП) про перенесення монастиря з цього місця в інше або злиття монастиря з іншим монастирем — такі приклади в історії Церкви, в т.ч. на території Києва, були (наприклад, Флорівський монастир об'єднаний з Вознесенським). До того ж біля Десятинної немає необхідного місця для функціонування монастиря. Проте церковне керівництво так і не поверталося до цього питання.

Петицію вже підписали понад 1700 киян. У ній зазначається, що питання зносу незаконної споруди належить до компетенції Київської міськради.

Теги: