Серед гостей заходу – муфтій Духовного управління мусульман України Шейх Саїд Ісмагілов, генерал-майор, начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України Олег Грунтковський; керівник Офісу уповноваженого президента з питань реабілітації учасників антитерористичної операції Наталя Зарецька; волонтер, народний депутат України, капітан Збройних Сил України Тетяна Ричкова.

У своєму зверненні до присутніх предстоятель УПЦ КП патрыарх Фыларет, зокрема, зазначив: «Ми живемо в складний час, коли фактично йде війна Росії з Україною. І перед усім українським народом стоїть найважливіше завдання – зберегти Українську Державу. Господь Ісус Христос сказав, що ніхто не має більшої любові, як той, хто душу свою, тобто своє життя, віддає за друзів своїх. Кращі сини та дочки України віддають життя за нашу свободу. І ми повинні цінувати їх та їхні подвиги. Заради цього й створений Центр AXIOS – для реабілітації та допомоги нашим захисникам. Ми дуже раді, що Центр працює успішно і є взірцем для інших українських міст робити те саме. Я радий, що Центр AXIOS знайшов своє місце в Михайлівському монастирі, який свого часу прихистив молодь, котру розганяли з Майдану. Хочу ще особливо подякувати Андрію Миколайовичу Мацолі, адже він є головним меценатом цього проекту і без фінансової допомоги нічого не можна було б зробити. Закликаю Боже благословення на подальшу працю Центру AXIOS. Слава Україні!».

На відкритті Форуму його ініціатор – Центр практичної допомоги захисникам України AXIOS – оголосив про відкриття партнерських центрів з працевлаштування ветеранів в регіонах України. За оцінкою експертів, такі проекти мають надзвичайну вагу, бо не лише допомагають колишнім воїнам віднайти себе після повернення з фронту, а й знижують ймовірність соціальної напруги в майбутньому.

Вже рік Центр практичної допомоги захисникам України AXIOS працює з ветеранами російсько-української війни та їхніми родинами. Задача Центру – через працевлаштування досягнути повної ресоціалізації колишніх воїнів. Команда AXIOS, до якої входять понад 20 спеціалістів – психологів, профорієнтологів, HRів, юристів – впевнена: робота рятує. Центр практичної допомоги захисникам України AXIOS – недержавна організація і функціонує завдяки всебічній, в тому числі фінансовій, підтримці українського мецената Андрія Мацоли. Проте з першого дня своєї роботи Центр плідно співпрацює з органами державної влади та силових відомств.

«За рік роботи Центру AXIOS до нас звернулося близько 900 ветеранів, членів їхніх родин та волонтерів. Понад 250 осіб були працевлаштовані, ще 200 – навчаються. Ветерани, які хочуть розвивати власну справу, мали змогу отримати консультації спеціалістів у рамках проекту «Бізнес-інкубатор». А ті, хто бачить своє майбутнє в інформаційних технологіях, стали учасниками проекту «Знайди себе в ІТ» та отримують відповідну освіту. Ми переконані, що лише з правильними підходами процес реінтеграції ветеранів у соціум стане справжньою  стратегією win-win.  А це дасть можливість досягнути успіху не лише ветеранам, але й суспільству загалом», – розповідає Олег Магалецький, керівник Центру практичної допомоги захисникам України AXIOS.

На Форумі також йшлося про важливість духовної підтримки тих, хто воює, а також тих, хто повертається з війни.

«Україна демонструє чудову тенденцію, де представники різних вір, національностей об’єдналися задля того, щоб захистити спільну Батьківщину. Ця справа гідна поваги й любові. На жаль, з фронту повертається багато людей з фізичними та душевними травмами, пораненнями, контузіями. Їм потрібно допомогти, щоб вони відчували, що їхній подвиг Україна пам’ятає. Своєю роботою команда Центру AXIOS робить великий духовний внесок у наше спільне майбутнє», – наголосив муфтій Духовного управління мусульман України шейх Саїд Ісмагілов.

В рамках Форуму пройшли чотири дискусійні панелі, присвячені актуальним питанням успішної інтеграції, адаптації та соціалізації ветеранів російсько-української війни. Найбільшу цікавість учасники заходу проявили до питань працевлаштування та перекваліфікації ветеранів – діалог відбувався за участі роботодавців, представників навчальних центрів, громадських організацій та ветеранів, а також до обговорення теми власного бізнесу ветеранів з експертом з European Profiles S.A. Ukraine.

Перший Форум взаємодії з питань реінтеграції захисників України в мирне суспільство ознаменувався підписанням меморандуму про відкриття партнерських центрів з працевлаштування ветеранів в регіонах України, що працюватимуть за франшизою (надається безкоштовно) Центру AXIOS. Першими меморандум підписали представники Дніпра, Вінниці та Краматорська Донецької області.

Теги: