Як відомо, 30 листопада на Архієрейському Соборі РПЦ в Москві розглядалася пропозиція патріарха УПЦ КП до патріарха і єпископів РПЦ про взаємне прощення. У РПЦ з цього приводу створили комісію, а російські ЗМІ повідомили про покаяння патріарха Філарета і його бажання повернутися в РПЦ.

У зв‘язку з цим 30 листопада прес-центр Київської Патріархії на офіційному сайті УПЦ КП опублікував коментар щодо ухвалення на Архієрейському Соборі РПЦ "рішення, яке може бути підставою для неправильних висновків щодо змісту та мотивів звернення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета від 16 листопада 2017 р. до Патріарха Московського Кирила і єпископату РПЦ".

У коментарі, який опубліковано з благословення патріарха Філарета повідомляється, що ініціатива вступити в діалог з патріархом Філаретом виникла у самій РПЦ, а посередником виступав першоієрарх РПЦЗ (МП) митрополит Іларіон (Капрал), який влітку 2017 року перебував в Україні.

"Через посередництво Першоієрарха РПЦЗ (МП) митрополита Іларіона (Капрала) нещодавно Московська Патріархія висловила бажання вступити в діалог з Патріархом Філаретом. Безпосереднім предметом діалогу малося на увазі подолання всього комплексу проблем, які перешкоджають нормальному церковному спілкуванню між РПЦ і УПЦ КП, як це має бути між Помісними Церквами, — йдеться на сайті УПЦ КП. — Головною перешкодою для РПЦ є її власні рішення щодо «зняття сану» (1992 р.) та «анафематствування» (1997 р.), які Московський Патріархат безпідставно і неканонічно застосував до Патріарха Філарета. Тому першим кроком для встановлення відносин між двома Помісними Церквами мало стати рішення Архієрейського Собору РПЦ про «визнання небувшими» вказаних рішень щодо Патріарха Філарета - так само, яке це раніше було зроблено РПЦ задля діалогу з РПЦЗ та із старообрядцями (визання небувшими анафем на старі обряди)".

Наслідком такого рішення, на думку УПЦ КП, "мало стати створення передумов для визнання Російською Церквою автокефалії Помісної Української Православної Церкви і об‘єднання українського православ‘я навколо Київського Патріаршого Престолу - що є і завжди було єдиною кінечною метою діалогу УПЦ КП з Московським Патріархатом".

Враховуючи цю позицію "та бажаючи виявити добру волю, Патріарх Філарет на прохання, висловлене від імені та за дорученням Патріарха Кирила, надіслав до нього лист, який публікується в копії. В цьому листі були враховані побажання з боку Московського Патріархату «обійти гострі кути» для того, щоби обидві сторони мали можливість у діалозі «зберегти лице»".

При цьому зазначається, що у листі не йдеться про «прохання» Патріарха Філарета — він «закликає» своїх адресатів визнати від початку не дійсними ті рішення, які Московському Патріархату заважають відновити молитовну єдність з помісною УПЦ - Київським Патріархатом.

Після такого рішення Патріарх Філарет висловлює сподівання на рішення РПЦ визнати автокефалію УПЦ.

Пам‘ятаючи про те, що Христос заповідає шукати примирення з тими, хто ворогує проти тебе, і просити прощення за власні гріхи, патріарх Філарет звернувся зі словами про прощення, "щоби особисті образи (які є, зокрема, щодо Патріарха Філарета у низки ієрархів Московського Патріархату) не стояли на перешкоді діалогу. Так само він звістив про те, що і особисто прощає тих, хто його ображав і не тримає на них гніву. Адже «прощаємо і просимо прощення» - дієва формула примирення, яка не раз довела свою відповідність", — пояснюється на сайті УПЦ КП.

Також у повідомленні додається: "Що ж стосується тих «провин», які приписуються Патріарху Філарету Московським Патріархатом, зокрема «провини розколу», то Патріарх Філарет ніколи не визнавав, не визнає і не буде визнавати себе у них винним - а тому не має підстави в цьому каятися. Навпаки, провина розділення Православ‘я в Україні лежить на організаторах так званого «Харківського собору», які повинні були би визнати це і покаятися у вчиненому порушенні церковних канонів".

Попри все у Київському Патріархаті вітають бажання з боку Московського Патріархату вести діалог.

"Однак метою такого діалогу не може бути ані «покаяння» перед РПЦ, ані адміністративне приєднання до неї у будь-якій формі. Єдиною кінцевою метою такого діалогу УПЦ КП бачить виключно визнання автокефалії Помісної УПЦ, Київського Патріархату, та об‘єднання українського православ‘я, — підкреслюється у повідомленні УПЦ КП. — Тому Священний Синод УПЦ КП на найближчому засіданні розгляне бажання РПЦ вести діалог та ухвалить відповідне рішення".

У той же час голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) відмежувався від версії про те, що ініціатива "листа Філарета" належить патріарху Кирилу. "Це не була наша ініціатива, всупереч тим заявам, які зараз робляться в Києві, це була ініціатива представників самого автора листа. Вони до нас звернулися - спочатку через своїх представників в Америці, потім вже безпосередньо. Ми з ними зустрічалися, вони цього листа привезли, лист було передано найсвятішому патріарху, і потім воно було зачитано на Архієрейському соборі", - сказав Іларіон, відповідаючи на питання одного з журналістів.

Фото Facebook

Теги: