З благословення патріарха Варфоломія в цей недільний день митрополит Антоній звершив літургію у храмі святого апостола Андрія, який є подвір’ям Ватопедського монастиря. Керуючому справами УПЦ співслужили заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, настоятель парафії архімандрит Панарет (Псарафтіс), настоятель подвір’я руського на Афоні Свято-Пантелеїмонового монастиря в Константинополі ієромонах Тимофій (Мішин), заступник генерального секретаря Священного Синоду Константинопольського Патріархату і патріарший диякон Григорій (Франкакіс). У вівтарі за богослужінням молився ієрарх Константинопольського Патріархату архієпископ Телміський Іов (Геча).

Митрополит УПЦ і Новінський переконують Вселенського патріарха, що "церковний розкол слід виліковувати, а не узаконювати"
Після завершення літургії, за якою молились українці та російськомовні вихідці з різних країн колишнього Радянського Союзу, митрополит Антоній виголосив проповідь на тему недільного євангельського читання, привітав настоятеля архімандрита Панарета (Псарафтіса) та віруючих з недавнім престольним святом храму і подарував парафії список Почаївської ікони Божої Матері.
Митрополит УПЦ і Новінський переконують Вселенського патріарха, що "церковний розкол слід виліковувати, а не узаконювати"
Після богослужіння митрополит Антоній зустрівся з патріархом Константинопольським Варфоломієм в його резиденції на Фанарі. В зустрічі взяли участь заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та депутат Верховної Ради України від Опозиційного блоку Вадим Новінський, який минулого року звинувачував патріарха Варфоломія в розколі православ'я. З боку Вселенського Патріархату на зустрічі були присутні єпископ Телміський Іов (Геча) та архімандрит Віссаріон (Комзіас).
Митрополит УПЦ і Новінський переконують Вселенського патріарха, що "церковний розкол слід виліковувати, а не узаконювати"
Митрополит Антоній передав патріарху Варфоломію вітання від митрополита Онуфрія, предстоятеля УПЦ (МП). Під час зустрічі йшлося про стан міжконфесійних відносин в Україні та ситуацію в українському православ’ї. Зокрема, владика Антоній підтвердив готовність УПЦ (МП) зробити все можливе для подолання церковного розколу.

"Співрозмовники були єдині в тій позиції, що будь-які розколи у Церкві мають вирішуватися на основі церковних канонів, а не політичної доцільності. Церковний розкол слід виліковувати і долати, а не узаконювати. Іншим шляхом не можливо досягнути реальної, а не поверхової єдності Церкви", - зазначає сайт УПЦ.
Митрополит УПЦ і Новінський переконують Вселенського патріарха, що "церковний розкол слід виліковувати, а не узаконювати"
По завершені зустрічі Константинопольський патріарх звернувся до православних українців зі словами привітань та побажав їм миру.

«Користуючись нагодою, я передаю різдвяне привітання і бажаю, щоб в новому році були мир, єдність, добробут заради слави Божої і на благо всього людства. Наша Православна Церква молиться на кожному богослужіння за мир у всьому світі і тим більше цей мир повинен бути характерною особливістю всіх православних віруючих. Хай буде з вами Господь! Хороших вам свят», — побажав патріарх Варфоломій.

Він також подякував митрополиту Антонію за його молитовне служіння в російськомовній громаді Стамбулу і за благословення слов’яномовних віруючих від УПЦ (МП) з нагоди свята Різдва Христового, що наближається.

Звертаючись до представників українських ЗМІ, які висвітлювали візит митрополита Антонія, патріарх Варфоломій сказав: "Я користуюся можливістю надіслати усьому благочестивому українському народу, який складається з духовних чад Константинопольської Церкви, її благословення і тепле привітання на майбутніх святкуваннях Різдва".

Фото romfea.gr

Теги: