Звертаючи увагу мера м. Києва на виняткове значення церкви Богородиці (Десятинної) як символу давньоукраїнської державності, віряни наголошують, що «її роль у справі утвердження національно-культурних традицій українського народу є нашим спільним сердечним поривом, що схвалений Президентом України ще з 2000 року і триває донині».

«Релігійна громада Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці фактично здійснила благоустрій прилеглої території (як зазначено в Розпорядженні Президента №217/2004-рп), а також забезпечила умови не тільки для екскурсійного відвідування цієї давньоукраїнської пам’ятки, а й молитовної атмосфери», — йдеться у документі.

При цьому зауважується, що право власності на Десятинну церкву (каплицю), зареєстровано належним чином (у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за релігійною громадою УПЦ Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі місті Києва).

«Останнім часом навколо цього Десятинного храму (каплиці)  систематично вчиняються спроби осквернення та умисного руйнування, — повідомляється у клопотанні. — У зв`язку з цим, вважаємо будь-які дії, що спрямовані на осквернення та руйнування Десятинної церкви (каплиці) не тільки порушенням права власності, а й перешкоджанням права на свободу віросповідання віруючих Української Православної Церкви міста Києва».

Віруючі УПЦ (МП) просять голову КМДА забезпечити чинне право власності на Десятинний храм (каплицю) за релігійною громадою УПЦ (МП); не перешкоджати віруючим реалізовувати у ній своє право на свободу віросповідання та не допустити у місті Києві розпалювання релігійної ворожнечі.

Варто зазначити, що за документами Десятинна каплиця УПЦ (МП) значиться як МАФ (мала архітектурна форма), яка відповідно не може постіно займати місце біля історичного фундаменту Десятинної церкви 10 століття. Тож реалізовувати своє право на свободу віросповідання віряни можуть і в іншому місці, пересунувши каплицю.

Слід також зауважити, що підписи збиралися в УПЦ (МП) централізовано — під час проповіді настоятелі церков просили парафіян підписатися під зверненням до голови КМДА.

Теги: