У тексті звернення, зокрема, говориться, що в умовах військової агресії Росії проти України основна ставка агресора припадає на пропаганду серед вірян України через УПЦ (МП).

Зазначається, що за сприяння УПЦ (МП) в Україні розповсюджується література виразно антиукраїнського спрямування, де спростовується агресія Росії, а війна на сході України подається як громадянська війна; у своїх молитвах та проповідях священики закликають вірян молитися за Росію, за славу російської зброї та благословляють терористів і вбивць на кровопролитну війну.

«З огляду на зазначене, просимо вжити всіх невідкладних заходів реагування щодо недопущення підривної діяльності Російської православної церкви через УПЦ на території України, в тому числі в органах державної влади та місцевого самоврядування, Збройних силах України, правоохоронних структурах та навчальних закладах», – зазначається у зверненні.

Коментуючи ухвалення цього звернення, голова Юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрей Олександр Бахов сказав: «Подібні звернення вже приймались у Львівській, Франківській, Тернопільський обласних радах. Але такого роду заяви по суті є нікчемними та не несуть жодних юридичних наслідків».

На його переконання, такого роду дії чиновників — це звичайний популізм, вони націлені на розпалювання релігійної ворожнечі в країні. «Депутати облради намагаються створити додатковий осередок напруги на релігійному ґрунті у західному регіоні та в цілому в Україні, — підкреслив він. — Такі заяви спонукають одну частину населення України ненавидіти іншу за те, що останні сповідують свою віру та є вірними Української Православної Церкви».

На думку юриста, подібні ініціативи народних обранців направлені на підрив довіри до діючої влади в державі. «Депутати, приймаючи заяви про заборону, вигнання, знищення за належність до УПЦ, порушують право на свободу віросповідання, закріплене у Конституції України, ставлячи у незручне становище Президента України, який є гарантом дотримання Конституції України», — наголосив він.

Теги: