Учасниками заходу були заявлені шейх Саід Ісмагілов - муфтій Духовного управління мусульман України «УММА»; Олександр Саган - професор Інституту філософії НАН України; рабин Олександр Духовний - головний Рабин України та Києва громад прогресивного іудаїзму; Алла Баранова - секретар релігійної організації «Національні Духовні Збори Бахаї України»; Ач'юта Прія дас (Чумаченко Артем) – голова виконавчого комітету Центру громад свідомості Крішни в Україні; Мирослав (Михайло) Марченко - заступник голови ОСІДУ РУНВіри; Михайло Овчаренко - голова “Об’єднання синів і дочок України “Рідної Української Національної Віри”; Людмила  Филипович – віце-президент Української асоціації релігієзнавців (УАР); Ігор Козловський – голова Донецького осередку УАР; Олександр Тітов - протоієрей Апостольської Православної церкви.

Під час заходу обговорювалися питання розвитку міжрелігійного діалогу та розвитку проектів і діяльності, що заплановані  Радою на 2018 рік, розглядалися проблеми, з якими стикаються релігійні громади.

Голова Донецького осередку Української асоціації релігієзнавців Ігор Козловський  під час круглого столу висловив переконання: для того, щоб в Україні створити зріле, гармонійне, толерантне суспільство, в школах і вишах мають бути такі предмети, як "історія релігій" та "релігієзнавство".

"Для того, щоб підняти масову свідомість, зробити вакцинацію, щоб підняти імунну систему суспільства, аби воно знайшло в собі не тільки сили, а й змогло напрацьовувати місточки толерантності, конструктивного діалогу, потрібні знання. Причому стосовно всіх напрямків, які є в Україні і світі. В школі це може бути історія релігій. Що стосується вищих навчальних закладів - обов'язково треба повернути релігієзнавство", - підкреслив Козловський.   

Він зазначив, що в Україні в плані толерантного ставлення до представників різних релігій існують проблеми. "Кожна по-справжньому віруюча людина - це відкриті двері. Відкриті до любові, до діалогу, до розуміння позиції інших людей. Це людина, яка любить Бога і яка любить людей. А якщо ми говоримо про фанатиків, то це "закриті двері" - саме до любові. Фанатик - це людина, яка ненавидить тих, хто не поділяє її поглядів", - сказав науковець.

Водночас він додав, що протягом двох років, коли був у полоні "ДНР", спостерігав саме таких людей.
"Поруч зі мною сиділи люди, які починали бойові дії, і росіяни, і представники місцевого населення - бойовики. Їх об'єднувало невігластво, незнання. Вони стали жертвою пропаганди, бо були закриті для інших смислів, для розуміння світоглядних позицій інших людей. Вони не вміли поважати - і тому взяли зброю. Для того, щоб створити дійсно гармонійне, відкрите, зріле громадянське суспільство, правову державу, нам треба піднімати рівень знання населення, саме в розумінні, що таке релігія, що є іслам, іудаїзм, християнство. І тільки тоді ми вже можемо говорити, що створюємо підвалини для того, щоб постала наша держава як суверенна і об'єднана", - наголосив учений.

Шейх Саід Ісмагілов, муфтій Духовного управління мусульман України "УММА", один із засновників Всеукраїнської Ради релігійних об´єднань, під час круглого столу наголосив: "Ми демонструємо "відкриті двері", відкритість, толерантність наших релігійних організацій. Всеукраїнська Рада релігійних об'єднань - унікальна рада, тому що до неї входять не лише представники християнства, іудаїзму та ісламу, а й інших релігій. Тобто формат міжрелігійного діалогу за допомогою нашої Ради значно розширений, до нього долучені українські релігійні об'єднання, які до цього часу не мали можливості брати участь у широкому національному діалозі. Така Рада є унікальною, зовсім незвичною для більшості мусульманських країн, де лише намагаються побудувати діалог та порозуміння хоча б між послідовниками аврамістичних релігій - це іудаізм, християнство та іслам".

Він підкреслив, що Всеукраїнська рада релігійних об'єднань може приймати інші великі об'єднання, офіційно зареєстровані в Україні, якщо вони поділяють базові принципи Ради і бажають долучитися до діалогу.

Водночас муфтій зазначив, що в Раді свідомі того, до чого може призвести закритість у мусульманському суспільстві, до яких негативних наслідків можуть призвести фобії, що зберігаються і плекаються у закритих суспільствах, - через це постають певні радикальні ідеї, ненависть, недовіра, неповага до людей з іншими поглядами.

Всеукраїнська Рада релігійних об'єднань також підготувала звернення до президента України, генерального прокурора, МВС та СБУ, у яких, зокрема, засуджує неправомірні, з їхньої точки зору, обшуки, що відбуваються протягом років у ісламських центрах у кількох регіонах країни.

За словами віце-президента Української асоціації релігієзнавців Людмили Филипович, документ має на меті звернути увагу влади і силових структур на ці події і з'ясувати їх конкретні причини.

"УММА" - це найбільш україноорієнтовані мусульмани, вони працюють на Україну. Такими діями у них відбивають довіру і любов до цієї країни", - наголосила вона.

Теги: