На запитання кореспондета, як сприймають Екзархат Європи зарубіжні інституції, архієпископ Іларіон відповів:

"По-різному буває. Я побував у багатьох парламентах Європи, у Європарламенті, Раді Європи. Намагаюся скористатися всіма можливостями для донесення нашої позиції стосовно розвитку Екзархату. Але буває, що нам не радять, наприклад, йти на якусь зустріч. У сучасній Європі, де з’являється представник Київського Патріархату, – чи це європейські структури, чи міжнародні церковні організації – то, з одного боку, вони раді, а, з другого, чудово розуміють, що ми для них завдаємо дуже багато клопоту. Російська церква має дуже потужне лобі у Всесвітній раді церков, і до сих пір ми не можемо наблизитися до цієї структури, тому що РПЦ створює багато перешкод. Є інша організація – Конференція європейських церков. Ми майже завершили процес входження в неї, наша церква мала стати повноцінним її учасником. Але коли ми виконали всі умови, то нам в останній момент відмовили, делікатно сказавши, що ніби-то питання «на розгляді»… Його можуть «розглядати» не один рік, а може й не один десяток років. Ми розуміємо, хто за цим стоїть: Російська православна церква".

Також, за словами архієрея УПЦ КП, "належна взаємоспівпраця сьогодні ускладнюється, бо Вселенський патріарх офіційно уникає спілкування з нами, адже Російська церква погрожує, що вона розколе вселенський трон. Так само остерігаються й інші помісні церкви. Але неофіційне спілкування ми маємо сьогодні з кожною помісною православною церквою. З інославними нам набагато легше , в нас є стосунки майже з усіма традиційними конфесіями світу".

Крім того, в УПЦ КП при європейських інституціях є постійний представник – архієпископ Чернігівський і Ніжинський владика Євстратій (Зоря), "який виконує значний обсяг роботи щодо входження нашої церкви у європейський контекст", нагадав архієпископ Іларіон.

На сьогоднішній день у Польщі "завдяки порозумінню" з місцевою Польською Православною Церквою "на польській території, прилеглій до України, звершується богослужіння польською і українською мовами, і наші парафіяни не відчувають незручностей", повідомив архієрей.

Щодо рішення Синоду УПЦ КП від 13 травня 2017 року про створення Всеросійського екзархату, то архієпископ Іларіон погодився, що в Росії священонослужителям УПЦ КП нелегко, проте відзначив, що "Всеросійський екзархат нашої церкви очолює дуже досвічений, справжній подвижник, митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, постійний член Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату".

Нагадаємо, що станом на сьогодні у складі Європейського екзархату УПЦ КП – 44 парафії, при цьому спостерігаються тенденції до зростання кількості парафіян – у зв'язку з агресією Росії проти України українці почали гуртуватися навколо церков з українською ідентичністю.

Теги: