За повідомленням прес-служби президента РФ, "в ходе визита главы Российского государства в Турецкую Республику состоялся телефонный разговор Владимира Путина с Патриархом Константинопольским Варфоломеем I". Зазначається, що "Патриарх Константинопольский поздравил Владимира Путина с победой на президентских выборах, а также с наступающими пасхальными праздниками. Глава Российского государства передал Варфоломею I наилучшие пожелания Патриарха Московского и всея Руси Кирилла и выразил особую признательность за постоянно оказываемую поддержку единству православного мира. Отмечена также активная общественная и благотворительная деятельность Константинопольского Патриарха, в частности большой вклад в создание условий для удовлетворения религиозных потребностей представителей русскоязычной общины в Турции".

У зв'язку з цим архієпископ Євстратій на сторінці Фейсбуку пише: "З достовірних джерел відомо, що Путін пропонував Патріарху Варфоломію зустрітися в Анкарі. Від Патріарха відповіли про можливість зустрічі лише в офіційній резиденції на Фанарі в Стамбулі. Летіти в Стамбул для зустрічі Путін не схотів. Тому вирішили обмежитися телефонною розмовою... Як з «високими оцінками» й «подяками» узгоджується спроба Москви (в тому числі Путіна) зірвати Собор на Криті, через що єдність Православ‘я зазнала ще одного серозного виклику - про, звісно ж, не говориться. Сумнівно, що саме боротьба Патріарха за Всеправославний Собор як вияв реальної єдності, була предметом путінської вдячності".

На думку архієрея, подяка від Путіна Патріарху «за єдність» може "тлумачиться лише так - Путін вдячний, що Фанар досі не ухвалив рішень щодо України. Бо саме це найбільше турбує Москву в контексті «єдності» - збереження її церковного впливу на Україну".

Теги: